Boek
Nederlands

Leonardo da Vinci

Sean Connolly (auteur)
+1
Leonardo da Vinci
×
Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Kennismaking met leven en werk van de kunstenaar Leonardo da Vinci (1452-1519). Met kleurenfoto's en tekeningen. Vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.
Onderwerp
Leonardo da Vinci
Titel
Leonardo da Vinci
Auteur
Sean Connolly
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Leonardo da Vinci
Uitgever
Etten-Leur: Corona, 2005
32 p. : ill.
ISBN
90-5566-110-4 9789055661107 (hardback)

Besprekingen

In de omvangrijke reeks 'Mijn eerste docuboek' brengt Corona/Ars Scribendi ook portretten van grote kunstenaars uit. De eerste zes deeltjes handelen over Breughel, Michelangelo, Da Vinci, Van Gogh, Rembrandt en Rodin. Aangekondigd zijn boekjes over Picasso en Dalí. Het zou natuurlijk gemakkelijk zijn deze boekjes voor hun onvolledigheid te bekritiseren. Ze kunnen voor jonge lezers slechts een oppervlakkige introductie bieden tot de kunstenaar. De nadruk ligt duidelijk op het biografische en het tonen van de belangrijkste en bekendste werken. De beknoptheid van de opzet wreekt zich vooral in het kunsthistorisch duiden van de werken, thema's en stijl van de kunstenaar. Meestal wordt daar wel een indicatie van gegeven, zonder veel diepgang en bovendien weinig coherent uitgewerkt doorheen de reeks. De deeltjes over Breughel en Van Gogh vallen wel heel licht uit in dit opzicht.

De selectie van getoonde werken mag goed genoemd worden, al mis je wel eens bepaalde werken (bv. Da Vinci…Lees verder
In dit deel uit een nieuwe serie over de grootste kunstenaars uit de wereldgeschiedenis staat Leonardo Da Vinci centraal. Aan de hand van zeer summiere teksten, gedrukt in een grote letter en uitgevoerd in een rustige lay-out, wordt een schets van zijn leven gegeven. Veel centraler in dit aantrekkelijk uitgevoerde boekje zijn de kleurenfoto's van (delen) van schilderijen als het Laatste Avondmaal en de Mona Lisa. Maar er is ook aandacht voor schetsen van uitvindingen (helikopter, legervoertuigen). De doelgroep, middenbouw basisschool (vanaf ca. 8 jaar) wordt in begrijpelijk en niet moeilijk taalgebruik rechtstreeks aangesproken. Voor hen zijn ook de tekeningen waarin Leonardo bijvoorbeeld in zijn jeugd in de heuvels aan het tekenen is. Men is er goed in geslaagd dit boekje zo luchtig, maar toch inspirerend uit te voeren dat het gezien kan worden als een aangename eerste kennismaking met deze beroemde Italiaan. Achterin zijn een tijdbalk, woordenlijst en register opgenomen. Op de omsla…Lees verder