Boek
Nederlands

Het gezichtspunt voor mijn schrijvers werkzaamheid ; Over mijn schrijverswerkzaamheid ; De gewapende neutraliteit

Søren Kierkegaard (auteur), Michal van Zelm (vertaler), Annelies Van Hees (redacteur)
+1
Het gezichtspunt voor mijn schrijvers werkzaamheid ; Over mijn schrijverswerkzaamheid ; De gewapende neutraliteit
×
Het gezichtspunt voor mijn schrijvers werkzaamheid ; Over mijn schrijverswerkzaamheid ; De gewapende neutraliteit Het gezichtspunt voor mijn schrijvers werkzaamheid ; Over mijn schrijverswerkzaamheid ; De gewapende neutraliteit

Het gezichtspunt voor mijn schrijvers werkzaamheid ; Over mijn schrijverswerkzaamheid ; De gewapende neutraliteit

In de reeks:
Drie essays door de Deense theoloog en filosoof (1813-1855).
Bevat
Titel
Het gezichtspunt voor mijn schrijvers werkzaamheid ; Over mijn schrijverswerkzaamheid ; De gewapende neutraliteit / Søren Kierkegaard ; vertaling Michal van Zelm ; verklarende noten Paul Cruysberghs ; eindredactie Annelies van Hees en Onno Zijlstra ; met een nawoord van Richard Purkarthofer
Auteur
Søren Kierkegaard
Vertaler
Michal van Zelm
Redacteur
Annelies Van Hees Onno Zijlstra
Medewerker
Paul Cruysberghs
Nawoord
Richard Purkarthofer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Parallelle titel
Mijn schrijverswerkzaamheid
Editie
1
Uitgever
Budel: Damon, 2015
212 p.
ISBN
9789460361609 (hardback)

Besprekingen

Het hier uit het Deens vertaalde boek vormt het elfde deel van de Nederlandse serie uitgaven van Kierkegaard (1813-1855). Het bestaat uit drie aan elkaar verwante manuscripten, alle geschreven aan het einde van Kierkegaards leven en alle postuum gepubliceerd. Als in een soort autobiografie kijkt Kierkegaard terug op zijn werk en onderstreept, met grote stilistische nadruk, dat een keuze tussen de twee door hem als ultiem onderscheiden levenswijzen, de esthetische en de religieuze, op geen enkele manier kan worden beargumenteerd of anderszins uit onze handen genomen. De esthetische levenswijze past niet beter bij een jong iemand of de religieuze bij een mens op leeftijd. Ook is hulp van kerkelijke instanties niet te verwachten, omdat God, meent Kierkegaard, op maximale distantie staat van zijn gelovigen. De publicatie is overzichtelijk en via een uitgebreid notenapparaat samen met een afsluitend essay goed gedocumenteerd en hierdoor ook voor geïnformeerde leken goed toegankelijk.

Over Søren Kierkegaard

Søren Aabye Kierkegaard (Deens: [sɶːɐn ˈkʰiɐ̯ɡ̊əɡ̊ɒːˀ]; Kopenhagen, 5 mei 1813 – aldaar, 11 november 1855) was een 19e-eeuws Deens filosoof, protestants theoloog en cultuurcriticus. Omdat hij in zijn filosofisch werk het belang van persoonlijke keuzes en betrokkenheid benadrukt, wordt Kierkegaard vaak gezien als de grondlegger van de theïstische existentiefilosofie.

Kierkegaards denken wordt gekenmerkt door een unieke complexiteit vanwege zijn anti-systematische en vaak literaire benadering van de filosofie. Veel van zijn filosofische en theologische werken publiceerde hij bijvoorbeeld onder verschillende pseudoniemen en elk van deze "auteurs" schreven vanuit een ander filosofisch standpunt. Deze techniek stelde Kierkegaard in staat om verschillende manieren van denken en leven voor te stellen die overeenkwamen met zijn drie fasen van existentie: esthetisch, ethisch en religieus.

Deze indirecte en ironische stijl van schrijven stelde wetenschappers voor een pro…Lees verder op Wikipedia

Suggesties