Strip
Nederlands

De puinhopen. Berlijn

Stephen Desberg (scenarist), Griffo (illustrator)
Jay Sherman is de reïncarnatie van de Amerikaanse droom. Hij is de zoon van een dakloze bedelaar maar komt hoog op de sociale ladder en wordt een gevierd zakenman. En tijdens de jaren vijftig is in Amerika alles mogelijk. Jay wil dan ook dat zijn zoon het schopt tot president van de Verenigde Staten, maar aan dat mooie sprookje komt brutaal een einde wanneer de beloftevolle succesboy wordt neerges
Onderwerp
American dream
Extra onderwerp
THR, Avontuur-Spionage-Thriller
Titel
De puinhopen. Berlijn
Scenarist
Stephen Desberg
Illustrator
Griffo
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les ruines. Berlin
Uitgever
Brussel: Dargaud Benelux, 2012
48 p. : ill.
ISBN
9789055817849 (paperback)

Besprekingen

Al na enkele pagina's in De puinhopen. Berlijn heeft de ex-nazi Dimitar Jay Sherman op de knieën en onder schot. Maar de lezer is ondertussen gewend aan de uitstelmanoeuvres in deze reeks en is er gerust op dat er weer een 'onverwachte' wending komt (die helaas volstrekt onrealistisch is). Het interessante verhaal over Jay Sherman, die rijk werd in oorlogstijd en nu het voorwerp is van een onduidelijk wraakproject, sleept zich wat naar het einde in dit voorlaatste album.
Ondertussen is vooral de oorlogsperiode, die als flashback passeert, geëvolueerd tot het interessantste — en enige wezenlijke — ingrediënt van dit mini-epos. Het kat-en-muisspel rond Sherman, en de reacties van hem, de politie, en zijn belagers missen immers meer en meer geloofwaardigheid. Terwijl Jay probeert zich niet voor de kar van nazi-Duitsland te laten spannen, ontpopt zijn dochter Jeannie zich tot een echte verzetsheldin. Haar liefde voor de verdwenen Joodse operazanger brengt haar naar een concen…Lees verder
Een detectivestripverhaal, het vijfde deel van de serie 'Sherman', met tekeningen van Griffo (pseudoniem van Werner Goelen) in kleur en teksten van Stephen Besberg in ballonnen. New York, jaren vijftig van de twintigse eeuw. Jay Sherman heeft een succesvolle carrière als zakenman. Hij wordt echter bedreigd en zijn zoon wordt vermoord. Samen met een agente van de FBI onderzoekt Jay wat er in zijn verleden fout is gegaan. Onder meer blijkt hij betrokken te zijn geweest bij de financiering van het nazi-regime in Duitsland. In een lange flashback wordt de gang van zaken toen uit de doeken gedaan. Een spannend, goed getekend stripverhaal.

Over Stephen Desberg

Stephen Desberg (Brussel, 10 september 1954) is een Franstalig Belgisch stripschrijver.

Levensloop

Desberg heeft een Amerikaanse vader en Franse moeder. Zijn ouders leerden elkaar na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog in Parijs kennen. Via zijn grootvader, die een cinema in Cleveland bezat, vond zijn vader werk in België bij Metro-Goldwyn-Mayer.

Vanaf de jaren 70 schrijft Desberg scenario's voor strips. Zijn eerste strip was De laatste stunt van Baard en Kale, maar scenarist Maurice Tillieux herwerkte het scenario later voor publicatie. Daarna volgen nog andere strips zoals Pantoffel met tekeningen van Raymond Macherot, 421 met Eric Maltaite en Billy the Cat met Stephan Colman. In 1984 bracht hij als zanger vier singles uit. In de jaren 90 volgden nog stripreeksen zoals Kobe de Koe met Johan De Moor en De Schorpioen getekend door Enrico Marini.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties