Boek
Nederlands

Over leven en schrijven

Stephen King (auteur)
Autobiografisch relaas van de Amerikaanse griezelauteur (1947- ) over zijn leven en schrijverschap en over schrijven in het algemeen.
Titel
Over leven en schrijven
Auteur
Stephen King 1947-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
On writing
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2000
285 p.
ISBN
90-245-4080-1
Andere talen:

Besprekingen

Stephen King begon verleden jaar over zijn vak en zijn leven te schrijven. Een ernstig auto-ongeluk maakte daar in de zomer bijna een eind aan. Zijn boek eindigt met het verslag van dit ongeluk en hoe de magie van het schrijven, de vervoering van het formuleren hem er weer bovenop hielp. Het is het prachtige slot van een prachtig boek. King heeft het eerder al eens (Danse macabre) over zijn fascinatie door de horror en de vele invloeden op zijn eigen werk gehad. Deze keer is hij veel persoonlijker en explicieter. In het eerste deel van het boek, getiteld 'CV', concentreert hij zich op zijn leven, hoe hij gevormd is als schrijver. Een doodarme jeugd met een alleenstaande moeder, armoedige onderkomens, smerige klusjes en tussendoor de school. Maar een gedreven lezer en al vroeg schrijver, vaak afgewezen, maar steeds herbeginnend. Tot het succes daar opeens was: Carrie bracht een smak geld op en de mogelijkheid om onbekommerd door te schrijven. King reveleert ongebruikelijk…Lees verder
Dit boek bestaat uit twee afdelingen. De eerste helft is een beknopte autobiografie, de tweede een soort schrijfcursus. De doorsnee-lezer zal het eerste deel waarschijnlijk het interessantste vinden, vooral wanneer King een nogal genadeloos zelfportret geeft uit de tijd dat hij verslaafd was aan drugs en alcohol. Het tweede deel is misschien van belang voor schrijvers-in-spe. King vertelt over zijn werkwijze, waar hij zijn ideeën vandaan haalt, contacten met uitgevers en dergelijke. Zoals steeds bij deze schrijver is alles in een bijzonder toegankelijke stijl opgeschreven. Normale druk.

Over Stephen King

CC BY 2.0 - Foto van/door Pinguino Kolb

Stephen Edwin King (Portland, Maine, 21 september 1947) is een Amerikaans schrijver van onder meer horror- en sciencefictionverhalen en thrillers. Zijn boeken komen voor op lijsten van bestverkochte boeken, zowel van fictie als non-fictie.

De verhalen van King gaan vaak over onopvallende personages die worden ondergedompeld in toenemend beangstigende situaties. Hij schrijft ook meer literair werk, zoals The Body, later verfilmd als Stand by me, maar ook Rita Hayworth and Shawshank Redemption en The Green Mile, later bekend geworden als films onder de titels The Shawshank Redemption en The Green Mile. Ook The Stand werd na de uitgave van de onverkorte versie verfilmd tot een miniserie (met Gary Sinise en Molly Ringwald in de hoofdrollen).

Biografie

King werd geboren op 21 september 1947 als zoon van Donald en Nellie Ruth Pillsbury-King. Toen hij nog jong was, verliet zijn va…Lees verder op Wikipedia