Titel
Ravensbrück
Auteur
Steve Sem-Sandberg
Vertaler
Geri De Boer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Ravensbrück
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2013
253 p.
ISBN
9789041422354 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Deze zeer grondige, fragmentarisch opgebouwde documentaire roman (van de auteur van 'De onzaligen van Lódz') begint en eindigt in het vrouwenkamp Ravensbrück in 1944, en beschrijft het turbulente leven van de journaliste Milena Jesenská (1896-1944). Zij werd beroemd dankzij Kafka's 'Brieven aan Milena'. Slechts vier dagen zag ze Kafka in Wenen, waarna ze elkaar schreven. Die episode is een hoogtepunt in dit poëtische én zakelijke verslag van een Midden-Europees vrouwenleven. De vele gezichten van Milena manifesteerden zich in de journalistiek (columns), huwelijken, kleptomanie, morfineverslaving en een worsteling met een dictatoriale vader. Ze was wars van traditionele vrouwenrollen. Haar naastenliefde en opoffering bloeiden op in Ravensbrück, waar ze in 1944 stierf. Een overtuigende romaneske biografie. Kleine druk.

Over Steve Sem-Sandberg

CC BY 3.0 - Foto van/door Bengt Oberger

Steve Sem-Sandberg (Oslo, 16 augustus 1958) is een Zweeds schrijver, criticus, vertaler, voormalig eindredacteur van de Zweedse krant Dagbladet en oud-journalist voor Dagens Nyheter. Zijn grote internationale doorbraak als schrijver kwam in 2009 met zijn roman De onzaligen van Łódź (De fattiga i Łódź), waarvoor hij in Zweden de prestigieuze Augustprijs ontving. De roman verscheen in 2011 in het Nederlands en werd vertaald in meer dan twintig landen.

Door de jaren heen heeft Sem-Sandberg vele prijzen en onderscheidingen voor zijn werk ontvangen. Vóór De onzaligen van Łódź verwierf hij al bekendheid door zijn romans Theres (1996, over terroriste Ulrike Meinhof), Allt förgängligt är bara en bild (1999) en Ravensbrück (2003).

Steve Sem-Sandberg woont en werkt in Wenen, Oostenrijk.

Bibliografie

1. Sländornas värld, roman (1976)
2. Sökare i dödsskug…Lees verder op Wikipedia