Een soldaat steekt de vrouw die hij liefheeft dood. In een rechtszaak wordt aan de hand van herinneringen en uitingen langzaamaan duidelijk welke gebeurtenissen tot deze dramatische daad hebben geleid.
Titel
W.
Auteur
Steve Sem-Sandberg
Vertaler
Geri De Boer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
W.
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2022
379 p.
ISBN
9789026353536 (hardback)

Besprekingen

Omringd door demonen

De Zweedse schrijver Steve Sem-Sandberg kruipt in het hoofd van een geesteszieke in een knappe meerstemmige roman. Door de bloemrijke taal zijn de waanbeelden levensecht.

Wat gaat er om in het hoofd van een psychopaat? In zijn nieuwe roman W. kruipt de Zweedse schrijver Steve Sem-Sandberg in de gedachten van de moordenaar Woyzeck, die zijn geliefde Johanna Woost met een sabel om het leven brengt. Wanneer hij haar met een ander aantreft, steekt hij meerdere malen op haar in. Hij vlucht, ontdoet zich van zijn wapen maar wordt opgepakt. Drie jaar later wordt hij, na een reeks verhoren en twee afgewezen gratieverzoeken tot de dood veroordeeld.

De 63-jarige Sem-Sandberg kiest wel vaker voor onsympathieke hoofdpersonages. Hij brak in 2009 internationaal door met De onzaligen van Lódz. Daarin offert de Joodse gettoleider Chaim Rumkowski kinderen, bejaarden en zieken op in de hoop dat de werkenden, inclusief hijzelf, niet op transport worden gesteld. Historici twisten nog altijd over de vraag of hij een harteloos monster of een calculerende opportunist was. De Tweede Wereldoorlog is ook het decor van De kinderen van Spiegelgrund (2014), waarin…Lees verder

Speelbal, pispaal, moordenaar

BOEKENBAL

*****

Die arme Johann Christian Woyzeck (1780-1824) had het zich zeker nooit kunnen voorstellen: zijn erbarmelijke leven, waarin hij als dagloner, voetsoldaat en uiteindelijk moordenaar enkel spot en vernedering te verduren kreeg, werd de inspiratiebron voor enkele van de opmerkelijkste kunstwerken van de voorbije tweehonderd jaar. De Duitse auteur Georg Büchner schreef zijn vernieuwende theaterstuk ‘Woyzeck’ al in 1837, componist Alban Berg en regisseur Werner Herzog verwerkten Büchners stuk later tot een indringende opera en dito film. En nu is er de roman ‘W.’ Anders dan zijn voorgangers comprimeert de Zweedse schrijver Steve Sem-Sandberg daarin Woyzecks levensverhaal niet, maar maakt hij er een heus antiheldenepos van. Daarbij gebruikt hij alle beschikbare historische bronnen, zoals de processtukken waarin Woyzecks ondervraging na de moord op zijn geliefde Johanna Woost opgetekend staat. Dat gedocumenteerde proces verknoopt Sem-Sandberg …Lees verder

Deze historisch-sociologische roman speelt zich af in Europa vroeg in de 19e eeuw en begint met een moord. Soldaat Woyzeck steekt de vrouw die hij liefheeft dood. Vervolgens wordt de lezer terug in de tijd meegenomen, via een rechtszaak. We volgen, aan de hand van herinneringen en uitingen, Woyzecks leven als ook de gebeurtenissen die leidden tot deze dramatische daad. Het verhaal is op waarheid gebaseerd: in 1824 werd Johann Christian Woyzeck veroordeeld voor de moord op de weduwe Johanna Christiania Woost. Thema's zijn eenzaamheid, kwetsbaarheid, niet begrepen worden, gevoelsleven, geestesziekte, buiten de maatschappij staan, machteloosheid, oorlog, een verscheurd Europa, wreedheden en geweld. De mens als sociaal, psychologisch wezen staat centraal. Rauw, maar ook lyrisch, invoelend en met veel diepgang geschreven. Het boek werd genomineerd voor verschillende prijzen. De Zweedse auteur (1958) heeft al vele goed ontvangen romans op zijn naam staan en won diverse literatuurprijzen. Hi…Lees verder

Over Steve Sem-Sandberg

CC BY 3.0 - Foto van/door Bengt Oberger

Steve Sem-Sandberg (Oslo, 16 augustus 1958) is een Zweeds schrijver, criticus, vertaler, voormalig eindredacteur van de Zweedse krant Dagbladet en oud-journalist voor Dagens Nyheter. Zijn grote internationale doorbraak als schrijver kwam in 2009 met zijn roman De onzaligen van Łódź (De fattiga i Łódź), waarvoor hij in Zweden de prestigieuze Augustprijs ontving. De roman verscheen in 2011 in het Nederlands en werd vertaald in meer dan twintig landen.

Door de jaren heen heeft Sem-Sandberg vele prijzen en onderscheidingen voor zijn werk ontvangen. Vóór De onzaligen van Łódź verwierf hij al bekendheid door zijn romans Theres (1996, over terroriste Ulrike Meinhof), Allt förgängligt är bara en bild (1999) en Ravensbrück (2003).

Steve Sem-Sandberg woont en werkt in Wenen, Oostenrijk.

Bibliografie

1. Sländornas värld, roman (1976)
2. Sökare i dödsskug…Lees verder op Wikipedia