Strip
Nederlands
Mikael Blomkvist bijt zich vast in zijn onderzoek naar de mysterieuze verdwijning van Harriet Vanger, twintig jaar geleden. Hij wroet tot in de diepste krochten van de familiegeschiedenis van de Vangers en legt heel wat schandvlekken en smerigheid bloot. Lisbeth Salander, die hem is gevolgd naar het eiland, schiet hem te hulp bij zijn onderzoek. Samen vervolledigen ze de stukken van een vreselijke
Titel
Mannen die vrouwen haten. 2
Scenarist
Sylvain Runberg
Illustrator
José Homs
Naar het werk van
Stieg Larsson 1954-2004
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Man som hatar kvinnor 2
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Dupuis, 2013
64 p. : ill.
ISBN
9789031432752 (paperback)

Besprekingen

Dit tweede deel van 'Mannen die vrouwen haten', de opgesplitste stripadaptatie van het eerste boek in Stieg Larssons Millennium-trilogie, beschrijft de ontmoeting tussen hoofdpersonages Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. De eerste is een integere journalist, die beweert een biografie van zakenman Henrik Vanger te schrijven maar eigenlijk de onopgeloste verdwijning van diens nichtje, veertig jaar eerder onderzoekt. De tweede is een asociale en getormenteerde punker en hacker, die werkt voor de onderzoeksfirma van Vangers advocaat maar al op eigen houtje in het dossier was gedoken.
Ze heeft haar eigen normen en haar moeilijke jeugd verklaart enigszins haar gestoorde karakter. Er wordt regelmatig plaats gemaakt voor flashbacks naar gebeurtenissen uit haar jeugd, die haar personage ook een stevige achtergrond geven. Blomkvist overtuigt haar om zich bij hem te voegen op het eiland waar de maffe leden van de Vanger-familie samenwonen.
De samenwerking leidt tot doorbraken. Lis…Lees verder
Na het boek en de film is er ook een stripversie van Stieg Larssons bestseller 'Millennium'. Het verhaal is wellicht bekend, maar kortweg komt het er op neer dat een bekende onderzoeksjournalist (Blomkvist) in het verleden duikt van een machtige familie. De oude Henrik Vanger wil weten wat er 44 jaar geleden is gebeurd met zijn verdwenen nichtje. Blomkvist start zijn onderzoek op het schiereiland waar de familie woont. Hij ontdekt dat het punkmeisje Lisbeth Salander zijn computer heeft gehackt. Blomkvist haalt haar over om hem te helpen. Wie de film heeft gezien, zal in het begin steeds die gezichten voor zich zien, maar door het uitgekiende scenario en het spectaculaire tekenwerk verdwijnen die naar de achtergrond. Zelfs als je het verhaal al kent, is dit album (verrassend genoeg) toch de moeite waard en dus minder overbodig dan vooraf lijkt. Niet afzonderlijk leesbaar van het eerste deel (2013)*.

Suggesties