Het ijspaleis

Tarjei Vesaas (auteur), Marin Mars (vertaler)
De 12-jarige Siss en de eveneens 12-jarige Unn zijn vriendinnen. Als Unn op een avond Siss een geheim wil vertellen, overrompelt dat Siss en ze vertrekt voortijdig naar huis.
Titel
Het ijspaleis
Auteur
Tarjei Vesaas
Vertaler
Marin Mars
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Is-slottet
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2019
173 p.
ISBN
9789048847877 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Het spiegelpaleis van ijs

Roman. Tarjei Vesaas schrijft in Het ijspaleis ijzingwekkend doeltreffende scènes, maar smeert de symboliek te dik uit.

Max Porter, Yann Tiersen en Doris Lessing steken op de cover van Tarjei Vesaas' Het ijspaleis (1963) unaniem de loftrompet over de in onze contreien meest bekende onbekende Noorse auteur. Karl Ove Knausgård outte zich ook meermaals als fan. Als je die referentie op het voorplat achterwege durft te laten, dan ben je wel erg zeker van je stuk.

Van Vesaas (1897-1970) verscheen eerder bij Lebowski De vogels en de parallellen tussen de twee klassiekers zijn opvallend. Beide boeken zijn opgebouwd rond twee hoofdfiguren rond wie nevenpersonages zwermen. In beide romans voert de auteur de natuur op als een medespeler. Het is eigen aan symbolisch proza: natuurfenomenen reflecteren psychologische ontwikkelingen op zintuiglijke wijze. Beide romans spelen zich af over een beperkte tijdspanne van enkele jaargetijden, Het ijspaleis situeert zich niet toevallig tussen het begin van een duistere winter en de intrede van een luwe lente.

Handleiding

Weinig is toevallig in …Lees verder

In een afgelegen berggebied in Noorwegen ontmoeten twee meisjes van twaalf elkaar op school. Unn is bij haar tante komen wonen nadat haar moeder is overleden. De aantrekkingskracht tussen de twee is groot. Siss is populair bij de klasgenoten die haar als leidster beschouwen. Unn is introvert. Ze wil toegang tot de vriendengroep, maar voelt ook de behoefte haar integriteit te beschermen. Op een avond in haar kamer wil ze Siss een geheim vertellen. Dat overrompelt Siss en ze vertrekt voortijdig naar huis. De volgende dag verlangen beide meisjes naar het weerzien. Op weg naar school gaat Unn eerst naar de bevroren waterval. Bevangen door het licht, de vormen en kleuren dwaalt ze door de ruimtes van het ijspaleis. Dan kan ze de weg terug niet meer vinden. Siss' radeloosheid groeit naarmate Unn langer wegblijft. Ze keert zich in zichzelf. In het voorjaar gaat ze naar het smeltende ijspaleis. Ze zwerft er omheen. De drijvende krachten in de roman (uit 1963) zijn het Noorse klimaat en de nat…Lees verder

Over Tarjei Vesaas

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Leif Ørnelund

Tarjei Vesaas (Vinje, 20 augustus 1897 - Oslo, 15 maart 1970) was een Noorse dichter en romanschrijver. Vesaas schreef in het nynorsk, een van Noorwegens officiële talen.

Vesaas was de oudste zoon van een boer en een lerares. Hij had twee jongere broers. Vesaas voelde zich schuldig dat hij de boerderij van zijn vader niet wilde overnemen. Het thema "schuld" speelt een grote rol in zijn werk. Zijn jeugd bracht hij grotendeels in eenzaamheid door, geborgenheid en troost zoekend in de natuur. Hij trouwde met de dichteres Halldis Moren en kreeg met haar twee kinderen.

Vesaas' werk wordt gekenmerkt door simpel en symbolisch proza. Zijn hoofdpersonen zijn meestal eenvoudige mensen van het platteland die een persoonlijke crisis doormaken. Thema's in zijn werk zijn de dood, schuld en angst. Het decor is de overweldigende Noorse natuur.

Vesaas is het meest bekend geworden door zijn romans Fuglane (1957) en Is-slottet (1963). Fuglane is het ve…Lees verder op Wikipedia