Julius, een jonge psychiater van Nigeriaanse afkomst, maakt schijnbaar doelloze wandelingen door de straten van Manhattan. Dit doet hij echter met een reden: de wandelingen geven hem de mogelijkheid om aan het keurslijf van zijn werk te ontsnappen en zijn leven te overdenken.
Titel
Open stad
Auteur
Teju Cole 1975-
Vertaler
Paul Van de Lecq
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Open city
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2012
314 p.
ISBN
9789023467984 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Open stad is het romandebuut van Teju Cole (*1975). Het boek kreeg in Amerika direct veel aandacht en werd onder meer vergeleken met werk van W.G. Sebald. De 'open stad' uit de titel is New York. De hoofdpersoon Julius, een jonge psychiater, wandelt wat af en vertelt ondertussen over de stad en haar geschiedenis. Veel voor New York typerende zaken komen aan de orde: de marathon, de slavenhandel van schout Cornelis van Tienhoven, Ellis Island, Chinatown, de Negro Burial Ground en Wall Street. De jongeman reist halverwege ook naar Brussel, waar hij zijn Duitse oma probeert te vinden, en in plaats daarvan dokter Maillotte, enkele islamitische jongens en een Tsjechische vrouw ontmoet. Verder blikt Julius terug op zijn jeugd in Nigeria, en vertelt hij uitgebreid over zijn liefde voor kunst (muziek -Mahler-, literatuur, film en schilderijen). In 21 hoofdstukken krijgt de lezer een prachtig caleidoscopisch beeld van zijn leven en zijn gedachten, vorm gegeven in de stad. De laatste hoofdstukk…Lees verder

Over Teju Cole

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Wes Washington

Teju Cole (Kalamazoo, 27 juni 1975) is een Nigeriaans-Amerikaans schrijver en kunsthistoricus. Cole verwierf bekendheid door zijn roman Open Stad.

Biografie

Tule Cole is geboren in VS en keerde met zijn ouders terug naar Lagos in Nigeria alwaar hij opgroeide. In 1992 kwam Cole terug naar de Verenigde Staten en behaalde een bachelor in 1996 aan het Kalamazoo College. Na een studie over de geschiedenis van Afrikaanse kunst aan de School of Oriental and African Studies legde hij een PhD af aan de Columbia-universiteit.

Eerbetoon

  • "Teju Cole is among the most gifted writers of his generation." omschrijving van Salman Rushdie.
  • 2012 - National Book Critics Circle Award voor Open City
  • 2012 - PEN Award van de Hemingway Foundation voor Open City
  • 2011 - Time magazine's "Best Books of the Year" voor Open C…Lees verder op Wikipedia