Beschrijving van een denkbeeldig eiland waar ideale sociale omstandigheden heersen.
Titel
Utopia
Auteur
Thomas More
Vertaler
Paul Silverentand
Inleider
Hans Achterhuis
Nawoord
Marja Brouwers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Latijn
Oorspr. titel
Utopia
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2017 | Andere uitgaves
179 p. : ill.
ISBN
9789025304263 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Het bijna universele woord 'utopie' is nauw verbonden met dit boek van de staatsman Thomas More (1478-1535) die na kritiek te hebben geuit op de veelwijverij van Hendrik VIII op het schavot eindigde. In dit boek, dat het midden houdt tussen een novelle en een politieke verhandeling, wordt in het eerste deel kritiek geuit op de corrupte Engelse samenleving van het begin van de zestiende eeuw. In het tweede deel wordt deze samenleving gespiegeld aan de ideale samenleving van het fictieve eiland Utopia, die een mengeling is van totalitaire en democratische elementen, zodat de vertaler Paul Silverentand concludeert dat Utopia een land is 'waar waarschijnlijk geen enkele Nederlander uit de twintigste eeuw zou willen wonen'. De vertaling is nieuw, modern en daarmee erg leesbaar. Er zijn enkele illustraties, veel verklarende voetnoten en een verklarende namenlijst. De schrijfster Marja Brouwers schreef voor deze uitgave een nawoord. Zeer leesbare lay-out.

Over Thomas More

Thomas More (in gelatiniseerde vorm: Thomas Morus en onder katholieken bekend als Sint-Thomas More) (Londen, 7 februari 1478 – Tower Hill, 6 juli 1535) was een Engels renaissance-humanist, jurist, filosoof en staatsman. Hij werd beroemd door zijn boek Utopia (1516), waarin hij het politieke systeem van een ideale niet-bestaande eilandstaat beschrijft. De beschrijving van Utopia vertoont overeenkomsten met een socialistische heilstaat. More gebruikte dit boek om zich af te zetten tegen het economische en politieke beleid van Engeland. Hij werd in 1935 door paus Pius XI heilig verklaard en wordt gevierd op 22 juni.

Leven

More werd geboren op 7 februari 1478 in een Londens burgergezin. Zijn vader was rechter, zijn moeder stierf waarschijnlijk toen More jong was. Als tiener werd hij page van John Morton, de Lord Chancellor en aartsbisschop van Canterbury. More genoot daar een goede opvoeding en kwam in conta…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek