Boek
Nederlands

Heilige nachten

Toni Coppers (auteur)
Een mediadeskundige komt in het nauw als hij als docent in de gevangenis met vele anderen wordt gegijzeld door twee van zijn gedetineerde cursisten.
Titel
Heilige nachten
Auteur
Toni Coppers
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: The House of Books, 2006
232 p.
ISBN
90-443-1603-6

Besprekingen


Coppers, Toni
Heilige nachten
Hoofdpersonage van dit boek is David Cleeffs, die we nog kennen van Coppers' debuut Dixit. Hij is een zelfstandige communicatiespecialist met een rijke waaier aan jobs (waaronder het begeleiden van luxueuze culturele cruises, het verzorgen van de communicatie van een dierentuin, en het geven van een cursus 'Algemene kennis' aan gevangenen). Hij beseft dat hij als adviseur wordt misbruikt, maar kan geen kant uit omdat er brood op de plank moet komen. Als de dierentuin met een waanzinnig idee op de proppen komt om de inkomsten wat op te krikken, en de gevangenen hem willen gebruiken als ticket naar de vrijheid, wordt het hem toch te veel. Thuis zorgt zijn vrouw Ellie voor de spreekwoordelijke druppel als ze naar Marokko trekt om de plaatselijke vleermuizen te redden. Alles lijkt mis te gaan, maar de auteur stuurt het verhaal keurig naar een spetterende apotheose waarin alle puzzelstukjes op hun plaats vallen.
Literair gesproken wat lich…Lees verder
Communicatiedeskundige David Cleeffs moet door de economische recessie ook een baan aanvaarden als docent algemene kennis in de gevangenis van Gent. Dit laatste komt hem duur te staan, als twee gedetineerden, Douwe Drachtsma en Mehdi Ben Salah, hem als gijzelaar gebruiken voor hun ontsnapping. Zij dwingen hem hen mee te nemen op een cruiseschip waarop Cleeffs de culturele informatie moet verzorgen. Vervolgens gijzelen ze al gauw het hele schip. De Nederlandse Algemene Inlichtingen - en Veiligheidsdienst laat echter het schip op de Westerschelde enteren door een anti-terreureenheid. Het eerste deel van de roman vertelt in een badinerende, beeldende stijl, het routineleven van een moderne mediatrainer, die, in allerlei vormen, zijn 'gebakken lucht' kan verkopen en die periodiek kleine avontuurtjes kan beleven, als hij 's nachts gaat stappen met stamkroegvrienden. Het tweede deel verhaalt het grote avontuur, dat wereldwijd grote aandacht krijgt. Eerder verscheen 'Dixit'* rond dezelfde ho…Lees verder

Over Toni Coppers

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door AnnickLambertL8

Toni Coppers (Sint-Truiden, 6 september 1961) is een Vlaams schrijver van misdaadromans. Hij werd vooral bekend door zijn serie misdaadromans rond de Antwerpse commissaris Liese Meerhout.

Loopbaan

Coppers debuteerde in 1995 met De Beha van Madonna, brieven van een reiziger, waarin hij literaire reisbrieven schreef aan vrienden en bekenden. In die tijd was hij reisjournalist voor Radio 1, en produceerde hij meerdere reisprogramma's bij de openbare omroep, zoals Gewoonweg, Lopend Vuur en Het Landhuis.

In 2005 begon Coppers als thrillerschrijver met Dixit, het hilarische verhaal van communicatiegoeroe David Cleeffs, een jaar later gevolgd door de sequel op Dixit, Heilige Nachten. Het zijn eerder komische boeken dan thrillers, en ze nemen de wereld van de spindoctors, woordvoerders en 'communicatiedeskundigen' op de korrel. Beide boeken horen thuis in de Angelsaksische tra…Lees verder op Wikipedia