Boek
Nederlands

De herkomst van Anderen

Toni Morrison (auteur), Nicolette Hoekmeijer (vertaler)
Zes colleges van de Afro-Amerikaanse schrijfster (1931) over rassenrelaties in de literaire en de echte wereld, gegeven aan Harvard University in 2016.
Titel
De herkomst van Anderen
Auteur
Toni Morrison
Vertaler
Nicolette Hoekmeijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The origin of Others
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
127 p.
ISBN
9789403122601 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

In deze bundels zijn de colleges verzameld die Toni Morrison (1931, Nobelprijs 1993) gaf aan Harvard in 2016, met een inleiding van Ta-Nehisi Coates. Zes scherpzinnige essays over de verhouding tot de Ander, in dit geval veelal de Afro-Amerikaan. Haar stellingen zijn dat m.n. de huidskleur van de Ander in feite nooit te ontkennen is, hoewel zij zelf in haar romans daar pogingen toe heeft gedaan, en dat de verhouding blank-zwart in de eerste plaats een constructie is gebaseerd op economische macht. Ook laat zij aan de hand van haar eigen roman 'Beloved' zien dat 100% feitelijkheid niet van belang is om een waarheid te verkondigen. In het laatste college spreekt zij zich uit over globalisering en vluchtelingenstromen, en de, wellicht ongegronde, angsten die daaruit voortkomen. Scherpzinnige essays/colleges over rassenrelaties, historische en hedendaagse. Urgent vanwege opkomend racisme, zowel in Amerika als Europa. Aanbevolen voor geïnteresseerden in rassenrelaties en Amerikaanse litera…Lees verder

Over Toni Morrison

Toni Morrison (Lorain (Ohio), 18 februari 1931 - New York, 5 augustus 2019) was een Amerikaanse schrijfster.

In 1993 ontving ze de Nobelprijs voor Literatuur voor haar oeuvre. In 2012 ontving zij de hoogste civiele Amerikaanse onderscheiding: de Presidential Medal of Freedom. Een aantal van haar boeken wordt gezien als klassiekers van de Amerikaanse literatuur, waaronder The Bluest Eye, Beloved (waarmee zij een Pulitzerprijs won), en Song of Solomon. Haar stijl is bijzonder door thema's van epische proporties, levendige dialogen en tot in detail uitgewerkte Afro-Amerikaanse personages.

Vroege jaren

Ze werd geboren als tweede in een gezin met vier kinderen als Chloe Anthony Wofford in Lorain, Ohio. Ze was een verwoed lezer, en haar vader vertelde haar veel volksvertellingen uit zijn cultuur.

Ze studeerde letteren aan de Howard-universiteit in Washington en het was daar, dat ze haar naam verand…Lees verder op Wikipedia