Boek
Nederlands

Absalom, Absalom!

William Faulkner (auteur), Bartho Kriek (vertaler)
Andere talen:

Besprekingen

William Faulkner (1897-1962) is een van de grote Amerikaanse schrijvers uit de wereldliteratuur. Uitgeverij Veen is bezig met de heruitgave van zijn belangrijkste werken in een nieuwe vertaling door Bartho Kriek. In 2010 verscheen ‘Het geluid en de drift’, waarvoor Kriek de Vertalersprijs van het Nederlands Letterenfonds ontving. De historische familieroman ‘Absalom, Absalom’ vertelt het verhaal van de ambitieuze Thomas Sutpen die in Mississippi een plantage bouwt en in zijn zucht naar rijkdom, aanzien en macht zijn eigen kinderen, hun moeders en uiteindelijk zichzelf te gronde richt. Faulkner maakt de tragiek van het Diepe Amerikaanse Zuiden in de negentiende eeuw voelbaar: slavernij en rassenhaat, blank machismo, seksuele onderdrukking en verstoting vormen het kruitvat waarin een familie ten onder gaat door de idealen van een door oerdriften gedreven ego. Faulkner vertolkt daarmee op extreme wijze een universeel herkenbaar thema. Prachtige uitgave met een informatief nawoord dat dez…Lees verder

Over William Faulkner

William Cuthbert Faulkner (New Albany (Mississippi), 25 september 1897 - Oxford (Mississippi), 6 juli 1962) was een schrijver uit Mississippi en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 1949. Hoewel zijn werken soms uitdagend of zelfs moeilijk zijn, wordt hij over het algemeen beschouwd als een van de belangrijkste fictieschrijvers van de Verenigde Staten.

William Faulkner schreef werken van psychologisch dramatische en emotionele diepte. Zoals veel auteurs leed hij aan de afgunst en de minachting van anderen. Hij werd beschouwd als de stilistische rivaal van Ernest Hemingway (zijn lange zinnen contrasteren met de korte "minimalistische" stijl van Hemingway). Hij wordt ook door sommigen beschouwd als de enige ware Amerikaanse modernistische schrijver van de prozafictie van de jaren 30, die de experimentele traditie volgde van Europese schrijvers zoals James Joyce, Virginia Woolf en Marcel Proust.

Het lezen van het werk van Faulkner is soms een inspanning. N…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek