Een groep schooljongens spoelt na een schipbreuk aan op een tropisch onbewoond eiland. Onder leiding van Ralph proberen zij te overleven, maar al gauw wordt Ralph uitgedaagd door Jack. Een bloedige strijd volgt. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Lord of the flies
Auteur
William Golding
Inleider
Stephen King 1947-
Taal
Engels
Uitgever
London: Faber and Faber, 2011 | Andere uitgaves
X, 225 p.
ISBN
9780571273577 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Een groep schooljongens raakt, nadat hun vliegtuig is neergestort, geïsoleerd op een onbewoond eiland. Al vlug ontstaan er twee groepen en de rivaliteit tussen beide mondt uit in een bloedige oorlog. De keurige Engelse jongetjes hebben elk greintje beschaving van zich afgezet en spreiden daarbij een ontstellende wreedheid (rituele dansen en moorden) ten toon. Deze allegorie over het geweld in de maatschappij is door de eenvoudige stijl toegankelijk voor een breed publiek. Twee keer succesvol verfilmd. Kleine druk. Vooral voor deze roman werd William Golding (1911-1993) de Nobelprijs voor Literatuur 1983 toegekend. Speciale uitgave ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van William Golding en is voorzien van een voorwoord door Stephen King.

Over William Golding

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door OnbekendUnknown author

William Gerald Golding (St. Columb Minor (Newquay, Cornwall), 19 september 1911 — Perranarworthal (Cornwall), 19 juni 1993) was een Engels schrijver en dichter. Hij won de Nobelprijs voor Literatuur in 1983.

Golding studeerde aan de universiteit van Oxford. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij in de Britse Koninklijke Marine op een torpedobootjager die meedeed aan de jacht op het Duitse oorlogsschip Bismarck. Hij deed mee aan de invasie van Normandië op D-Day. Na de oorlog keerde hij terug naar Engeland, en werkte als leraar en schrijver.

In 1988 werd hij door koningin Elizabeth II geëerd met de titel sir.

Hij ligt begraven op de begraafplaats in Bowerchalke, Wiltshire, Engeland.

Zijn bekendste werk is Lord of the Flies uit 1954. Het werd een onmiddellijk wereldwijd succes. Het boek weerspiegelde dan ook de ontgoocheling in de menselijke natuur in de naoorlogse periode. Golding verklaarde zelf dat de roman voortgekomen was uit z…Lees verder op Wikipedia