Boek
Nederlands

Tot ziens, tot morgen : roman

William Maxwell (auteur)
+1
Tot ziens, tot morgen : roman
×
Tot ziens, tot morgen : roman Tot ziens, tot morgen : roman

Tot ziens, tot morgen : roman

In de reeks:
Een man probeert na vijftig jaar de dramatische gebeurtenis die de vriendschap tussen twee boerenfamilies torpedeerde te reconstrueren.
Titel
Tot ziens, tot morgen : roman
Auteur
William Maxwell
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
So long, see you tomorrow
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2009
137 p.
ISBN
9789059362468

Besprekingen

William Maxwell (1908-2000) is een van de grootste Amerikaanse schrijvers van de twintigste eeuw. Het is dan ook verwonderlijk dat dit pas het eerste werk van zijn hand is dat in het Nederlands werd vertaald. De schrijver schetst de grote gevolgen van een relatief kleine gebeurtenis in het verleden. De verteller, nu een man op leeftijd, doet een verlate poging om zijn jeugdvriend zijn sympathie en medeleven te betuigen naar aanleiding van een tragedie in het verleden. Toen het incident zich voordeed, was hij niet in staat zijn gevoelens onder woorden te brengen. Ook in een latere ontmoeting met zijn jeugdvriend verzuimt hij hem zijn begrip en medeleven te tonen. Pas veel later beseft hij wat hij had moeten zeggen of hoe hij desnoods met een zwijgend gebaar zijn sympathie had kunnen laten zien. Dit heeft grote gevolgen voor zijn gevoelsleven. Zijn verzuim bezorgt de hoofdpersoon een schaamtegevoel en spijt in zijn verdere leven. De schrijver beschrijft dit dilemma op een indringende me…Lees verder

Over William Maxwell

William Maxwell (Arbroath, 21 september 1876 – Stone, 14 juli 1940) was een Schots voetballer die speelde als aanvaller. Hij was eenmaal Schots topschutter en werd eenmaal geselecteerd voor het Schots voetbalelftal. Na zijn spelersloopbaan werd Maxwell voetbaltrainer en bondscoach van het Belgisch voetbalelftal.

Loopbaan

Als speler

Maxwell speelde in de jeugdreeksen van Hearts Strollers en Arbroath FC en debuteerde bij deze laatste ploeg in het eerste elftal als aanvaller. Daarna speelde hij nog voor korte tijd bij Heart of Midlothian FC en Dundee FC.

In 1895 tekende Maxwell bij het Engelse Stoke City FC en bleef er zes seizoenen voetballen. Hij speelde er 153 wedstrijden en scoorde in totaal 74 doelpunten. Tijdens zijn verblijf bij Stoke werd Maxwell in 1897 eenmaal geselecteerd voor het Schots voetbalelftal.

Maxwell keerde in 1900 terug naar Schotland en trok naar Thi…Lees verder op Wikipedia