Boek
Frans

Ce que le jour doit à la nuit : roman

Yasmina Khadra (auteur)
+1
Ce que le jour doit à la nuit : roman
×
Ce que le jour doit à la nuit : roman Ce que le jour doit à la nuit : roman

Ce que le jour doit à la nuit : roman

Als de Algerijns-Franse oorlog uitbreekt, weet een door Fransen opgevoede Algerijn niet meer goed bij wie hij wil horen.
Titel
Ce que le jour doit à la nuit : roman
Auteur
Yasmina Khadra
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Julliard, 2008
413 p.
ISBN
9782260017585
Andere talen:

Besprekingen

Nieuwe roman van de Frans-Algerijnse mannelijke auteur met het vrouwelijke pseudoniem (1955). Een jongetje, Younes, van Arabische afkomst leeft onder barre omstandigheden en wordt door zijn oom en diens christelijke vrouw in huis genomen om een opvoeding te krijgen. Daardoor komt hij in de koloniale Franse wereld, van Fransen die al generaties in Algerije wonen en het land niet willen verlaten wanneer de oorlog uitbreekt. De innerlijke strijd van Younes - ben ik Arabier of westerling - houdt gelijke pas met de innerlijke verscheurdheid van het land. Younes kan en wil niet kiezen, waardoor hij zijn grote liefde verspeelt. Het verhaal wordt in retrospectief verteld door de nu 80-jarige Younes. De toon is mild, maar dat maakt de gebeurtenissen niet minder wrang. Prachtig van opbouw en de ontwikkeling van de karakters. Een boek om in één adem uit te lezen. Het beste Franse boek van 2008 volgens het populaire literatuurblad Lire. Het boek werd eerder dit najaar bekroond met de Prix France …Lees verder

Over Yasmina Khadra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Yasmina Khadra (Arabisch: ياسمينة خضراء, wat betekent 'groen jasmijn') is het pseudoniem van de Algerijnse schrijver Mohammed Moulessehoul (Kenadsa, 10 januari 1955, Wilaya van Béchar in de Algerijnse Sahara). Zijn boeken zijn vertaald in meer dan 22 landen.

Biografie

Moulessehoul koos in 1997 met de roman Morituri het schrijven onder een pseudoniem. Voor verschillende redenen deed hij dat, waaronder het onderduiken. Het geeft hem de mogelijkheid zich te distantiëren van zijn militaire verleden en brengt hem dichter bij zijn favoriete thema: onverdraagzaamheid. Hij koos ervoor Algerijnse vrouwen te huldigen en vooral zijn vrouw, met haar twee namen: Yasmina Khadra. Khadra onthult zijn mannelijke identiteit in 2001 met de publicatie van zijn autobiografische roman De schrijver (L'Écrivain) en zijn hele identiteit in L'imposture des mots in 2002.

Hij verwierf internationale bekendhe…Lees verder op Wikipedia