Boek
Nederlands

De lammeren Gods

Yasmina Khadra (auteur)
De komst van het fundamentalistisch islamitische FIS in een Algerijns dorpje verandert het leven ingrijpend.
Titel
De lammeren Gods
Auteur
Yasmina Khadra
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Les agneaux du Seigneur
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 1999
223 p.
ISBN
90-450-0376-7

Besprekingen

Deze roman beschrijft de dramatische ontwikkelingen na de komst van het islamitisch fundamentalisme in het rustige Algerijnse dorp Ghachimat. Dit agressieve godsdienstfanatisme van het 'Front Islamique du Salut' (FIS) speelt in op gevoelens van onmacht, frustratie en oud zeer en weet dan ook snel zijn aanhang te vergroten. De eerste reactie van de bevolking bestaat uit angstig stilzwijgen. Maar na de vreselijke gewelddadigheden, die hen in het hart raken, komt er tegenstand. Yasmina Kahdra laat op een invoelende manier zien hoe de verandering verloopt en hoe een rustige plattelandsbevolking, waarin ieder zijn plaats kende, verwordt tot een samenleving van dood en verderf. Anders dan de auteursnaam doet vermoeden, is de schrijver een man. In verband met bedreigingen aan zijn adres kan zijn ware naam niet prijsgegeven worden. De roman is van binnenuit het oorlogsgebied geschreven. Dit maakt het boek een extra aanbeveling waard, naast de literaire kwaliteit. Normale druk.

Over Yasmina Khadra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Yasmina Khadra (Arabisch: ياسمينة خضراء, wat betekent 'groen jasmijn') is het pseudoniem van de Algerijnse schrijver Mohammed Moulessehoul (Kenadsa, 10 januari 1955, Wilaya van Béchar in de Algerijnse Sahara). Zijn boeken zijn vertaald in meer dan 22 landen.

Biografie

Moulessehoul koos in 1997 met de roman Morituri het schrijven onder een pseudoniem. Voor verschillende redenen deed hij dat, waaronder het onderduiken. Het geeft hem de mogelijkheid zich te distantiëren van zijn militaire verleden en brengt hem dichter bij zijn favoriete thema: onverdraagzaamheid. Hij koos ervoor Algerijnse vrouwen te huldigen en vooral zijn vrouw, met haar twee namen: Yasmina Khadra. Khadra onthult zijn mannelijke identiteit in 2001 met de publicatie van zijn autobiografische roman De schrijver (L'Écrivain) en zijn hele identiteit in L'imposture des mots in 2002.

Hij verwierf internationale bekendhe…Lees verder op Wikipedia