Boek
Nederlands

De zwaluwen van Kabul

Yasmina Khadra (auteur)
+1
De zwaluwen van Kabul
×
De zwaluwen van Kabul De zwaluwen van Kabul

De zwaluwen van Kabul

In het door de Taliban en de oorlog geteisterde Kaboel proberen twee echtparen zich uit alle macht staande te houden.
Titel
De zwaluwen van Kabul
Auteur
Yasmina Khadra
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les hirondelles de Kaboul
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2004
158 p.
ISBN
90-450-1186-7

Besprekingen

De Afghaanse hoofdstad Kabul is tot een spookstad geworden. De monomaan-religieuze Taliban maakte het tot een zieltogend mortuarium bewoond door levende doden, slachtoffer van theocratisch fanatisme, domheid en vrouwenhaat. Tegen dit deprimerende decor staan de levens van twee verschillende echtparen centraal. Hierin zijn krachtige mannen machteloos en buitengesloten machteloze vrouwen wijs en krachtig. Het verhaal is doortrokken van gefrustreerde gevoelens van waardigheid, waarbij de mensen murw en getourmenteerd opgesloten zitten binnen een uitzichtloos systeem van armoe, dood en terreur. Ook een zweem van geluk wordt noodlottig vernietigd. In eenvoudige taal wordt invoelend en intens, soms geëmotioneerd, verhaald over een gecompliceerde moslimsamenleving waarin vrouwen diep vernederd en veel mannen geestelijk stuurloos zijn. De Algerijnse auteur - zijn schrijversnaam is om veiligheidsredenen een vrouwelijk pseudoniem - schrijft als insider, waaraan de politiek-religieuze situatie i…Lees verder

Over Yasmina Khadra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Yasmina Khadra (Arabisch: ياسمينة خضراء, wat betekent 'groen jasmijn') is het pseudoniem van de Algerijnse schrijver Mohammed Moulessehoul (Kenadsa, 10 januari 1955, Wilaya van Béchar in de Algerijnse Sahara). Zijn boeken zijn vertaald in meer dan 22 landen.

Biografie

Moulessehoul koos in 1997 met de roman Morituri het schrijven onder een pseudoniem. Voor verschillende redenen deed hij dat, waaronder het onderduiken. Het geeft hem de mogelijkheid zich te distantiëren van zijn militaire verleden en brengt hem dichter bij zijn favoriete thema: onverdraagzaamheid. Hij koos ervoor Algerijnse vrouwen te huldigen en vooral zijn vrouw, met haar twee namen: Yasmina Khadra. Khadra onthult zijn mannelijke identiteit in 2001 met de publicatie van zijn autobiografische roman De schrijver (L'Écrivain) en zijn hele identiteit in L'imposture des mots in 2002.

Hij verwierf internationale bekendhe…Lees verder op Wikipedia