Boek
Frans

Dieu n'habite pas La Havane : roman

Yasmina Khadra (auteur)

Dieu n'habite pas La Havane : roman

Genre:
Een succesvolle Cubaanse 59-jarige zanger zoekt, na ontslagen te zijn, naarstig naar nieuwe contracten en weet zijn carrière weer een impuls te geven als hij een gedicht van zijn geliefde op muziek zet.
Extra onderwerp
verliefdheid
Titel
Dieu n'habite pas La Havane : roman
Auteur
Yasmina Khadra
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Julliard, 2016
295 p.
ISBN
9782260024217 (paperback)

Besprekingen

Juan del Monte, 59 jaar, is een gevierd zanger en treedt op in het Buena Vista Café in Havana tot het bedrijf geprivatiseerd wordt en iedereen ontslagen. Juan zoekt tevergeefs naar nieuwe contracten. Zijn ex, zoon en dochter ziet hij weinig. Hij woont in bij zijn oudere zus. Soms overnacht hij in een gestrande trein. Daar ontmoet hij Mayensi, een jong meisje dat illegaal naar Havana is gevlucht. Zij is terughoudend maar toch groeit er een liefdesverhouding. Zij trekken in een hut op het strand en zijn gelukkig. Tot Juan op een galafeest wordt uitgenodigd waar ook Fidel Castro aanwezig is. Mayensi gaat met tegenzin mee en is halverwege het feest opeens verdwenen. Hij vindt haar met een steen in haar hand waarmee ze een man gedood heeft. Zij valt hem aan met een mes. Hij ligt weken in coma maar overleeft het. Als hij, nu 64 jaar, als zanger met een band mag toeren zet hij een gedicht dat Mayensi voor hem had gemaakt op muziek en komt daarmee op de radio. Verhaal vanuit Juan geschreven m…Lees verder

Over Yasmina Khadra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Yasmina Khadra (Arabisch: ياسمينة خضراء, wat betekent 'groen jasmijn') is het pseudoniem van de Algerijnse schrijver Mohammed Moulessehoul (Kenadsa, 10 januari 1955, Wilaya van Béchar in de Algerijnse Sahara). Zijn boeken zijn vertaald in meer dan 22 landen.

Biografie

Moulessehoul koos in 1997 met de roman Morituri het schrijven onder een pseudoniem. Voor verschillende redenen deed hij dat, waaronder het onderduiken. Het geeft hem de mogelijkheid zich te distantiëren van zijn militaire verleden en brengt hem dichter bij zijn favoriete thema: onverdraagzaamheid. Hij koos ervoor Algerijnse vrouwen te huldigen en vooral zijn vrouw, met haar twee namen: Yasmina Khadra. Khadra onthult zijn mannelijke identiteit in 2001 met de publicatie van zijn autobiografische roman De schrijver (L'Écrivain) en zijn hele identiteit in L'imposture des mots in 2002.

Hij verwierf internationale bekendhe…Lees verder op Wikipedia