Boek
Frans

Khalil : roman

Yasmina Khadra (auteur)

Khalil : roman

Genre:
Een jonge Marokkaan uit de Brusselse wijk Molenbeek reist in 2015 naar Parijs voor de aanslagen op het Stade de France en Bataclan, maar zijn bomgordel weigert waarna hij bij terugkomst in België een intensieve innerlijke strijd voert.
Titel
Khalil : roman
Auteur
Yasmina Khadra
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Julliard, 2018
260 p.
ISBN
9782260024224 (paperback)

Besprekingen

Khalil, ongeveer twintig jaar oud, woont in Molenbeek, de wijk van Brussel waar veel terroristen wonen. Zijn ouders bekommeren zich niet om hem. Hij is een makkelijke prooi voor ronselaars voor de Jihad. In november 2015 reist hij naar Parijs voor de aanslagen op het Stade de France en Bataclan. Hij is volledig bereid te sterven voor het heil van de mensheid in naam van Allah, maar zijn bomgordel weigert. Terug in België voert hij een intensieve innerlijke strijd. Zeer aangrijpend beschreven. Vlotte stijl, maar het Frans is niet makkelijk vanwege de vele, onvertaalde, Arabische woorden en de straattaal. De naam van de auteur is een pseudoniem van de Algerijnse schrijver Mohammed Moulessehoul (1955) die al veel boeken op zijn naam heeft staan en enkele literaire prijzen won. Deze inkijk in de gemoedsgesteldheid van een terrorist is fascinerend om te lezen.

Over Yasmina Khadra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Yasmina Khadra (Arabisch: ياسمينة خضراء, wat betekent 'groen jasmijn') is het pseudoniem van de Algerijnse schrijver Mohammed Moulessehoul (Kenadsa, 10 januari 1955, Wilaya van Béchar in de Algerijnse Sahara). Zijn boeken zijn vertaald in meer dan 22 landen.

Biografie

Moulessehoul koos in 1997 met de roman Morituri het schrijven onder een pseudoniem. Voor verschillende redenen deed hij dat, waaronder het onderduiken. Het geeft hem de mogelijkheid zich te distantiëren van zijn militaire verleden en brengt hem dichter bij zijn favoriete thema: onverdraagzaamheid. Hij koos ervoor Algerijnse vrouwen te huldigen en vooral zijn vrouw, met haar twee namen: Yasmina Khadra. Khadra onthult zijn mannelijke identiteit in 2001 met de publicatie van zijn autobiografische roman De schrijver (L'Écrivain) en zijn hele identiteit in L'imposture des mots in 2002.

Hij verwierf internationale bekendhe…Lees verder op Wikipedia