Boek
Frans

La dernière nuit du Raïs : roman

Yasmina Khadra (auteur)
+1
La dernière nuit du Raïs : roman
×
La dernière nuit du Raïs : roman La dernière nuit du Raïs : roman

La dernière nuit du Raïs : roman

De Libische leider Moammar Khadaffi (1942-2011) weegt met de dood voor ogen zijn levenspad.
Titel
La dernière nuit du Raïs : roman
Auteur
Yasmina Khadra
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Julliard, 2015
207 p.
ISBN
9782260024187 (paperback)

Besprekingen

De laatste nacht van de Libische leider Moammar Kadhaffi (1942-2011) is aangebroken. Verscholen in het gehavende schoolgebouw van zijn geboorteplaats Sirte, omringd door zijn laatste getrouwen, overdenkt hij de weg naar zijn leiderschap. De megalomane tiran die hij nog steeds is, etaleert ook hier nadrukkelijk zijn status van onaantastbare uitverkorene. Hoe hij verdwaalde en naar die paradoxale positie kon toegroeien heeft de Algerijnse schrijver (1955) nu inventief uitgebouwd tot een typerende tekening van de dictator ronddolend in een cirkel van eigenwaan. Terwijl rondom hem de strijd gaande is, herinnert Kadhaffi zich het bedoeïenjongetje dat hij was, gehard voor de komende machtsstrijd, wrokt hij over het afvallige Westen, rechtvaardigt hij zijn draconische wreedheid, ondergaat hij de vernedering te zijn verworden tot opgejaagd wild, maar beeldt hij zich ook in dat het land diep om hem zal rouwen. Een veelzeggend portret! Yasmina Khadra is het uit de voornamen van zijn vrouw samen…Lees verder

Over Yasmina Khadra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Yasmina Khadra (Arabisch: ياسمينة خضراء, wat betekent 'groen jasmijn') is het pseudoniem van de Algerijnse schrijver Mohammed Moulessehoul (Kenadsa, 10 januari 1955, Wilaya van Béchar in de Algerijnse Sahara). Zijn boeken zijn vertaald in meer dan 22 landen.

Biografie

Moulessehoul koos in 1997 met de roman Morituri het schrijven onder een pseudoniem. Voor verschillende redenen deed hij dat, waaronder het onderduiken. Het geeft hem de mogelijkheid zich te distantiëren van zijn militaire verleden en brengt hem dichter bij zijn favoriete thema: onverdraagzaamheid. Hij koos ervoor Algerijnse vrouwen te huldigen en vooral zijn vrouw, met haar twee namen: Yasmina Khadra. Khadra onthult zijn mannelijke identiteit in 2001 met de publicatie van zijn autobiografische roman De schrijver (L'Écrivain) en zijn hele identiteit in L'imposture des mots in 2002.

Hij verwierf internationale bekendhe…Lees verder op Wikipedia