Boek
Nederlands

Waar geen reden is

Yiyun Li (auteur), Manon Smits (vertaler)

Winnaar PEN Award: bejubeld meesterwerk nu eindelijk vertaald.

Yiyun Li beschrijft een gesprek tussen een moeder en een kind in een tijdloze wereld. Waar geen reden is schreef ze in de maanden nadat ze haar tienerzoon verloor aan zelfmoord. Een roman die de plek betreedt tussen leven en dood, waar moeder en kind vrijuit met elkaar kunnen praten, ongehinderd door oude beelden of dogma

Extra onderwerp
4 sterren (De Morgen)
Titel
Waar geen reden is
Auteur
Yiyun Li
Vertaler
Manon Smits
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Where reasons end
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2021
143 p.
ISBN
9789046828434 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Een monument van woorden voor een overleden zoon

Een moeder voert in haar hoofd een lange, ontroerende dialoog met haar dode zoon. Yiyun Li verhult nauwelijks dat haar nieuwe roman een autobiografische vertelling is.

Elke middag staat ze halverwege een huizenblok te wachten op haar jongste zoon. Zo kan ze hem zien aankomen als de school uitgaat. Maar Nikolai is dood en zal nooit meer - 'ongehaast als een blauwe reiger' - uit school komen aanlopen.

'Hoe kun je een feit weten zonder het te accepteren?', vraagt ze zich af in de roman Waar geen reden is. En meer nog: 'Hoe kun je iemands keuze accepteren zonder hem in twijfel te trekken?' De 'keuze' van Nikolai - hij pleegde zelfmoord - voegt aan de onmetelijke berg verdriet over het verlies nog een flinke schep vertwijfeling toe over redenen, schuld en verantwoordelijkheid.

De derde roman van de Amerikaans-Chinese Yiyun Li (1972) is een lange dialoog die de moeder in haar hoofd voert met haar dode zoon. Antwoorden op vragen over het waarom van zijn zelfmoord zal ze op de door haar gearrangeerde 'bijeenkomsten' niet krijgen, maar dat is ook niet haar intentie. Ze wil hem simpelweg nog even in leven houden, het verdriet op hanteerbare a…Lees verder

Nog even in leven ★★★★☆

Een moeder voert in haar hoofd een lange, ontroerende dialoog met haar dode zoon. Yiyun Li verhult nauwelijks dat haar nieuwe roman een autobiografische vertelling is.

Elke middag staat ze halverwege een huizenblok te wachten op haar jongste zoon. Zo kan ze hem zien aankomen als de school uitgaat. Soms, tegen beter weten in, kijkt ze de andere kant op, in de richting van de school die haar 16-jarige zoon Nikolai bezocht. Maar Nikolai is dood en zal nooit meer - 'ongehaast als een blauwe reiger' - uit school komen aanlopen. 'Hoe kun je een feit weten zonder het te accepteren?', vraagt ze zich af in de roman Waar geen reden is. En meer nog: 'Hoe kun je iemands keuze accepteren zonder hem in twijfel te trekken?' De 'keuze' van Nikolai - hij pleegde zelfmoord - voegt aan de onmetelijke berg verdriet over het verlies nog een flinke schep vertwijfeling toe over redenen, schuld en verantwoordelijkheid.

De derde roman van de Amerikaans-Chinese Yiyun Li (1972) is een lange dialoog die de moeder in haar hoofd voert met haar dode zoon. Of, zoals Li het de moeder laat zeggen: 'In dit verhaal komen het kind Nikolai en zijn moederlief bijeen in een were…Lees verder