Livre
Néerlandais

Een barbaar in China : een reis door Centraal-Azië

Adriaan Van Dis (auteur)

Een barbaar in China : een reis door Centraal-Azië

Genre:
'Toen ik het meisje van de Shanghai Noodle, een eethuis in de Amsterdamse Molensteeg, vroeg: "Hoe is China?" zei zij: "Very big, China." Ze hielp me bij het uitspreiden van de kaart op het bevlekte tafelpapier en ik werd even stil. Nog nooit had ik een land met zoveel vouwen en meridianen in mijn handen gehad.' In het najaar van 1986 reist Adriaan van Dis af naar China en aangrenzende landen. Hij
Titre
Een barbaar in China : een reis door Centraal-Azië
Auteur
Adriaan Van Dis
Langue
Néerlandais
Édition
29
Éditeur
Sans lieu de publication: Olympus, 2013 | Autres éditions
95 p. : ill.
ISBN
9789046704202 (paperback)
Plusieurs langues:

Commentaires

Van Dis (1946) heeft naast romans, gedichten en toneelstukken ook reisverhalen geschreven. 'Een barbaar in China' was een van de eerste. Van Dis beschrijft op amusante wijze zijn belevenissen, vnl. in West-China, van zijn tocht langs een van de oudste handelswegen, de Zijderoute. In het najaar van 1986 was deze route net vrij gegeven voor buitenlanders. Bij verschijnen in 1987 was het boek een van de eerste tegendraadse - want kritisch tegenover de Chinezen, die nauwelijks wisten hoe met westerlingen om te gaan - beschrijvingen van het zich langzaam openstellende China. China heeft in de jaren na 1986 een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, van een gesloten naar een open en westers-georiënteerde samenleving. De lezers van dit boek zullen zich realiseren hoe snel die veranderingen gegaan zijn. Met enkele kaartjes, kleine druk. Foto van een jonge Van Dis op het omslag.

À propos de Adriaan Van Dis

CC BY-SA 3.0 nl - Image by VPRO

Adriaan van Dis, né en 1946 à Bergen (Pays-Bas), est un écrivain.

Biographie

Né en 1946 à Bergen, au nord d’Amsterdam, Adriaan van Dis a grandi dans une famille rapatriée d’Indonésie. Son père, sous-officier de l’armée coloniale, invalide de guerre vivant dans ses souvenirs, a durablement marqué sa sensibilité.

Après des études de néerlandais à Amsterdam et (ce qui est plus rare) d’afrikaans dans la région du Cap en Afrique du Sud, Adriaan van Dis a opté pour l’écriture après un détour par le militantisme anti-apartheid et le journalisme littéraire.

Grand connaisseur de l’Afrique, sincèrement engagé en faveur du Sud, il se fait d’abord connaître comme auteur de voyage (Sur la route de la soie ; La Terre promise ; En Afrique). Son œuvre se développe ensuite en une majestueuse série d’autofictions où il dénoue les fils d’une identité multiculturelle, à travers une écriture raffinée : Les dunes …En lire plus sur Wikipedia