Mijn haat krijgen jullie niet : dagboek van een man die zijn vrouw verloor bij een aanslag

Antoine Leiris (auteur), Martine Woudt (traducteur)

Mijn haat krijgen jullie niet : dagboek van een man die zijn vrouw verloor bij een aanslag

Dagboekaantekeningen van een Franse journalist die zijn vrouw heeft verloren bij de aanslag in het Bataclantheater in Parijs en achterblijft met hun anderhalf jaar oude zoontje, dat hij niet in haat tegen de daders wil laten opgroeien.
Titre
Mijn haat krijgen jullie niet : dagboek van een man die zijn vrouw verloor bij een aanslag
Auteur
Antoine Leiris
Traducteur
Martine Woudt
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Vous n'aurez pas ma haine
Éditeur
Amsterdam: Atlas Contact, 2016
110 p.
ISBN
9789045032832 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Over smeerlappen en slachtoffers

De Franse journalist Antoine Leiris verloor vorig jaar zijn vrouw in de Bataclan. Hij schreef een open brief aan de terroristen, en hield een dagboek bij over de nasleep van het drama. Marc Didden las het zeer aangrijpende Mijn haat krijgen jullie niet.

Op maandag 16 november 2015, drie dagen na de laffe aanslagen op enkele bars aan de Parijse Place De La République en de al even weerzinwekkende slachtpartij in de gezellige concertzaal Bataclan, schreef de Franse cultuurjournalist Antoine Leiris een brief die hij vervolgens plaatste op zijn Facebookpagina, waarna hij hier en daar werd overgenomen, onder andere door Le Monde, waarin ik hem las.

Leiris richtte die boodschap aan iedereen die hem maar wilde lezen, maar toch vooral aan het tot de tanden toe gewapende stel godsdienstwaanzinnigen dat bij wijze van vrijetijdsbesteding op die fatale vrijdag de 13de een heleboel feestende mensen doorzeefd had met de kogels uit hun kalasjnikovs.

Een van de goed 130 slachtoffers toen heette Hélène Muyal. Ze was een prachtige jonge vrouw met een kind van nauwelijks één jaar, dat Melvil heet. Hélène was ook de vrouw van Antoine. De man van die brief op Facebook. Die brief die ik nu met…Lire la suite

In dit waargebeurde verhaal beschrijft journalist en schrijver Antoine Leiris de dagen van en na de terroristische aanslag in het Bataclantheater te Parijs (13 november 2015), waarbij zijn vrouw Hélène om het leven kwam. Antoine blijft achter met hun anderhalf jaar oude zoontje Melvin, die hij moet gaan vertellen dat zijn moeder nooit meer terug zal komen. Dit doet hij op liefdevolle wijze, waaruit blijkt dat hij een zorgzame vader is. Hij realiseert zich dat hij zijn zoon niet in haat wil laten opgroeien en plaatst daarom een brief op Facebook, gericht aan de terroristen, met hierin de zin: 'Mijn haat krijgen jullie niet'. Het bericht wordt wereldwijd gedeeld en raakt veel mensen. Antoine wordt hierna overspoeld met reacties. Dit boek, gebaseerd op de dagboekaantekeningen die Antoine tijdens de eerste weken na de aanslag maakte, is een ontroerend en eerlijk verslag van een verdrietige echtgenoot en vader, die sterk wil blijven voor zijn kind. Het raakt omdat het vrij is van sentiment…Lire la suite

À propos de Antoine Leiris

Antoine Leiris, né le 21 mai 1981, est un journaliste français. Il se fait connaître par sa réaction à la mort de son épouse, Hélène Muyal-Leiris, tuée lors des attentats du 13 novembre 2015 en France au Bataclan.

Biographie

Carrière professionnelle

Enfant d'une mère professeur de français et d'un père comptable, Antoine Leiris passe un DEUG de droit avant de devenir journaliste culturel. Il fait un bref passage au standard de la radio RTL.

De 2011 à 2014, il réalise pour France Info l’émission Tableauscopie consacrée à la peinture. Il décide de quitter son poste afin d'écrire un roman.

Attentats de novembre 2015

Il rencontre Luna-Hélène Muyal en 2003 av…En lire plus sur Wikipedia