Livre
Néerlandais

Sister outsider : essays en toespraken

Audre Lorde (auteur)

Sister outsider : essays en toespraken

Genre:
Bespreking door de Amerikaanse hoogleraar (1934-1992) van de moeilijkheden van (zwarte) vrouwen in de Westerse maatschappij, met aandacht voor thema's als seksisme, racisme en homofobie.
Titre
Sister outsider : essays en toespraken
Auteur
Audre Lorde
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Sister outsider : essays & speeches
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2020
205 p.
ISBN
9789492928641 (paperback)

Commentaires

Vrouwen zijn krachtig en gevaarlijk

Audre Lorde lijkt meer dan ooit de opstand van deze tijd te inspireren. De ideeën van de Caribisch-Amerikaanse dichter worden druk gedeeld op sociale media, haar woorden sieren protestborden, haar werk wordt weer uitgegeven. Warda El-Kaddouri zoekt uit waarom.

Het is een vroege lenteochtend in Queens, New York. Een tienjarige zwarte jongen, Clifford Glover, en zijn stiefvader lopen over straat. Ze worden tegengehouden door een witte undercover-politieagent, Thomas Shea, op verdenking van autodiefstal. Ze zijn onschuldig en bang dat ze zelf beroofd zullen worden, dus ze vluchten. Het kind wordt twee keer in de rug geschoten en sterft. Het is 1973. Veertig jaar voordat smartphones en hashtags de Black Lives Matter-beweging in gang zouden zetten, een beweging die afgelopen zomer midden in de Covid-19-crisis ook in Europa momentum zou kennen. De agent uit 1973 wordt uiteindelijk vrijgesproken. Het nieuws bereikt de Caribisch-Amerikaanse dichter, essayist en activist Audre Lorde terwijl ze in haar auto naar de radio luistert. Woedend rijdt ze naar de kant, neemt pen en papier en doet wat ze het best kan: ze schrijft haar emoties van zich af in de vorm van poëzie. De tekst zou een van haar bekendste gedichten worden: 'Power'.

Het b…Lire la suite

In dit boek staan de non-fictiewerken van de Caribisch-Amerikaanse Audre Lorde (1934-1992), waarin zij de moeilijkheden van (zwarte) vrouwen bespreekt. Met thema’s als seksisme, racisme en homofobie. Lorde omschreef zichzelf altijd als zwart, lesbisch, moeder, strijder en dichter. Al vroeg begon zij met het schrijven van poëzie. Na een bachelor en master te hebben behaald, begon zij als hoogleraar les te geven als poet. Ze heeft veel betekend voor feministische, queer en zwarte studies, vooral door dit boek dat nog steeds onderdeel is van een curriculum voor feministische theorie. Ondanks dat dit boek voor het eerst is uitgegeven in 1984, is het nog steeds verschrikkelijk relevant vandaag. Lorde schrijft vanuit eigen ervaringen, wat de grote onderwerpen die zij bespreekt veel duidelijker maken. De vertaling naar het Nederlands is goed, het ritme van Lorde blijft voelbaar. Dit boek is een enorme aanrader voor iedereen die ook maar iets wil weten over wat het is om als (zwarte/lesbische…Lire la suite

À propos de Audre Lorde

CC BY 2.0 - Image by K. Kendall

Audre Geraldine Lorde aussi connue sous les pseudonymes de Gamba Adisa ou Rey Domini (née à New York le 18 février 1934 et morte à Sainte-Croix dans les Îles Vierges, le 17 novembre 1992) est une essayiste et poètesse américaine, militante féministe, lesbienne, engagée dans le mouvement des droits civiques en faveur des Afro-Américains. En tant que poètesse, elle est connue pour sa maîtrise technique et son expression émotionnelle, ainsi que pour ses poèmes exprimant la colère et l'outrage envers les discriminations civiles et sociales qu'elle observe tout au long de sa vie. Ses poèmes et sa prose sont centrés sur les questions des droits civiques, le féminisme et l'exploration de l'identité féminine noire. Elle est une des figures littéraires du Black Arts Movement et fut Poè…En lire plus sur Wikipedia