Bande dessinée
Néerlandais

De inwijding

Comès (auteur)
Extra subject
Literaire stripverhalen
Titre
De inwijding
Auteur
Comès
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
L'initiation
Éditeur
Sans lieu de publication: Casterman, 2001
62 p. : ill.
ISBN
90-303-8307-0 9789030383079 (hardback)

Commentaires

'De dorpsgek van Schoonvergeten' is een monument in de stripwereld. Deze prachtige zwart-wit strip over een wat achterlijke en stomgeboren jongen in een dorpje in de Ardennen verscheen oorspronkelijk in 1983 en heeft inmiddels een cultstatus bereikt. Alleen... zwart-wit strips spreken de hedendaagse (jonge) stripliefhebbers niet meer zo aan. Uitgeverij Casterman probeert deze klassieken nu opnieuw te lanceren door een ingekleurde versie, opgesplitst in twee delen, op de markt te brengen.

Het gebruik van de pastelkleurencombinatie (blauwgrijs, violet, roze...) is weliswaar zeer professioneel uitgevoerd en het geeft de strip een modern ogend en hedendaags jasje, maar het doet terzelfdertijd ook afbreuk aan de gestileerde zeggingskracht van de originele strip. Als dit een nieuwe generatie stripliefhebbers het originele album doet ontdekken kan je deze uitgavepolitiek van Casterman nog met de mantel der liefde bedekken. Het prachtige verhaal is hoedanook niet gedateerd. De confront…Lire la suite
Eerste deel van een oorspronkelijk in 1983 in één band uitgegeven ballonstrip. De toenmalige eerste druk verscheen in zwart-wit. De deels realistische, deels karikaturale tekeningen in deze tweedelige herdruk zijn nu ingekleurd met overwegend fletse en sombere pasteltinten. Het sinistere verhaal speelt ergens in de jaren zestig rondom een fictief dorpje dat in de Belgische Ardennen zou kunnen liggen. Hoofdpersonen zijn de onbarmhartige boer Abel Mauvy, een stom geboren, geestelijk achtergebleven jongeman met de naam 'Stilte' en een noodgedwongen bij het dorp wonende zigeunerin, aangeduid als 'de Heks'. Via flashbacks naar de oorlogsjaren wordt de lezer ingewijd in enkele allesbepalende gebeurtenissen: een onmogelijke liefde, de moord die daarop volgde en een meedogenloze wreedheid. De dorpsgemeenschap wist het en zweeg, want Abel was en is een invloedrijk man. Een boeiend en beklemmend avontuur, dat zich even in de zomer, maar daarna geheel in de herfst afspeelt.

À propos de Comès

Didier Comès, de son vrai nom Dieter Herman Comes, né le 11 février 1942 à Sourbrodt et mort le 6 mars 2013, est un scénariste et dessinateur belge de bande dessinée principalement connu pour Silence, son œuvre majeure.

D’abord dessinateur industriel, il commence la publication de bandes dessinées dans le quotidien belge Le Soir à l’âge de 27 ans. Il travaille ensuite pour plusieurs magazines jeunesse avant de livrer son œuvre majeure Silence à la revue (À suivre) qui est un immense succès, récompensé par l'Alfred du meilleur album au Festival d'Angoulême en 1981. Il publie ensuite de nombreux autres récits longs dans ce journal puis en albums jusqu’en 1995. Comès livre ensuite deux nouveaux albums inédits Les Larmes du tigre (2000) et Dix…En lire plus sur Wikipedia