Bande dessinée
Néerlandais

Beeld van amok

Conrad (auteur)

Beeld van amok

Dans la série:
Genre:
Extra subject
India ; 19de eeuw
Titre
Beeld van amok
Auteur
Conrad
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le piège malais
Édition
Integrale uitg.
Éditeur
Sans lieu de publication: Dupuis, 1999
112 p. : ill.
ISBN
90-314-2216-9

Commentaires

India, eind 19de eeuw. De Britse kolonialen misbruiken grondig het grote subcontinent dat ze onder hun controle hebben. In de exotische setting die krioelt van mensen, mysteries en spanningen allerhande, probeert de jonge Fransman Ernest op zijn eentje te overleven. Hij is zijn familie ontvlucht, maar komt van de regen in de drop na een ontmoeting met de psychopathische kaper Karl. Die is tot zijn scha en schande in het bezit van een magisch beeldje (een soort dikke Boeddha met flinke fallus) dat hem nachtmerries bezorgt en op zijn levenskracht lijkt te teren. Ernest wordt meegenomen voor een vogelvrij bestaan op Karls rivierschuit. Tegen een achtergrond van wreedheden, nachtelijke verhalen en mysterieuze gebeurtenissen probeert de jongen te overleven en te ontsnappen. Dat lukt half met de hulp van de energieke jonge prostituee Kaliani. Ze verschuilen zich tussen hemel en water, in een van de paalwoningen tussen andere armzalige lotgenoten, terwijl Karl lijdt aan de koorts van Amok, e…Lire la suite
Dit omvangrijke album is de integrale uitgave van twee samenhangende albums, die verschenen in 1990. De auteur ervan is met Yann medeauteur van de veelgeprezen stripreeks 'De Onnoembaren', die aanving in 1980 in het weekblad 'Robbedoes' en doorloopt tot op heden. Het album is in zekere zin een voorloper van deze reeks. Het speelt ook op het eind van de negentiende eeuw in een Indiase, hindoeïstische wereld met als hoofdpersoon de jongeman Ernest. Een Boeddhabeeldje heeft verderfelijke invloed en het verhaal vertelt zijn belevenissen vol gewelddadigheden in een weinig virtuoze semi-realistische tekenstijl. Weinig humor en een overvloed van grillige seks, vooroordelen en racistisch aandoend gedrag leveren een zeer matig geheel op. De uitgave is voorzien van een grondig gedocumenteerde inleiding over de auteur en zijn werk en mede daarom is dit album eigenlijk alleen voor volwassenen striphistorisch interessant.

À propos de Conrad

Didier Conrad, dit Conrad, né le 6 mai 1959 à Marseille, est un dessinateur et scénariste de bande dessinée français. Il est le créateur avec Yann des séries Les Innommables et Bob Marone publiées par le Journal de Spirou au début des années 1980.

Conrad se diversifie avec les séries Donito (Dupuis, 1990-1996), Cotton Kid (Vents d'Ouest, 1996-2002) et Raj (Dargaud, 2007-2011).

Conrad reprend les classiques de la bande dessinée franco-belge : après avoir dessiné la jeunesse de Lucky Luke avec Kid Lucky (deux tomes en 1994 et 1997), il est l'auteur de Marsu Kids (deux tomes en 2011 et 2013).

Depuis 2013, il est le dessinateur officiel de la série Astérix, succédant à Albert Uderzo sur des scénarios de Jean-Yves Ferri.

Biographie

En lire plus sur Wikipedia