Livre
Néerlandais
Een zwarte onderwijzer op een plantage in het zuiden van Amerika krijgt de taak een tot de elektrische stoel veroordeelde zwarte jongeman te begeleiden zodat deze als volwaardig mens kan sterven.
Titre
Een les voor het sterven
Auteur
Ernest J. Gaines
Traducteur
Samuel Vriezen 1973-
Auteur de l'introduction
Karin Amatmoekrim 1976-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A lesson before dying
Éditeur
Amsterdam: Bananafish, 2016
302 p.
ISBN
9789492254030 (paperback)

Commentaires

Grant Wiggins is in de jaren veertig van de twintigste eeuw leraar op de plantage waar hij is opgegroeid. Als ambitieuze zwarte intellectueel ervaart hij de omgeving als verstikkend. Dan wordt hij verzocht Jefferson, een ten onrechte beschuldigde zwarte jongeman, te begeleiden in de periode voorafgaand aan de voltrekking van de doodstraf. Jeffersons peetmoeder heeft Wiggins benaderd om hem als man in alle waardigheid te laten sterven. Het boek heeft weinig plot en leest niet altijd even vlot. Het is soms wat langdradig, maar beschrijft de beweegredenen en gevoelens van de betrokkenen goed. Het einde heeft meer snelheid en is ontroerend. Ernest J. Gaines (Louisiana, 1933) is een Amerikaanse meester. Hij schrijft eenvoudig, maar beheerst de taal meesterlijk. In de VS is zijn werk veelvuldig bekroond. ‘Een les voor het sterven’ (1993), een internationale bestseller, verschijnt nu pas in het Nederlands.

À propos de Ernest J. Gaines

GFDL 1.2 - Image by Slowking4

Ernest James Gaines, né le 15 janvier 1933 à Paroisse de la Pointe Coupée (Louisiane) et mort le 5 novembre 2019 dans la même ville, est un écrivain afro-américain.

Son roman Dites-leur que je suis un homme (A Lesson Before Dying), publié en 1993, remporte le National Book Critics Circle Award et est nommé au Prix Pulitzer.

Biographie

Ernest J. Gaines, né en 1933 à Oscar, Louisiana (en). Dès neuf ans il gagne 50 cents par jour en ramassant des pommes de terre. À quinze ans, avec sa famille, il rejoint la Californie où il s’attelle plus sérieusement à ses études et commence à lire avec passion, tout en regrettant que « son monde » ne figure pas dans les livres…En lire plus sur Wikipedia