Bande dessinée
Néerlandais
Ernie Pike is oorlogscorrespondent tijdens de Tweede Wereldoorlog en vertelt korte verhalen over de bittere gevechten en het kameraadschap. Van de Stille Oceaan reist hij mee tot in Noord-Afrika en Europa. Verraad, moed, lafheid en heroïsme, niets ontsnapt aan het alziend oog van deze kroongetuige van oorlogswreedheden.
Titre
Ernie Pike / [scen.] Oesterheld ; [tek.] Pratt
Scénariste
Héctor Oesterheld
Dessinateur
Hugo Pratt
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Éditeur
Sans lieu de publication: Casterman, 2004-2008
ISBN
90-303-8357-7 90-303-8358-5 90-303-8359-3 9789030383604 9789030361190 (dl. 5)

Commentaires

In het vierde en voorlaatste deel van de verzamelde en ingekleurde oorlogsverhalen die Hugo Pratt tussen 1957 en 1962 voor een Argentijns tijdschrift tekende, krijgen we zeven stripverhalen die nog eens precies duidelijk maken wat Pratt en scenarist Oesterheld fascineerde aan de Tweede Wereldoorlog: de veelheid aan 'kleine' verhalen die de individuele moed en menselijkheid van de soldaat, tot welk kamp hij ook behoort, tonen. "Hoe men sterft bepaalt of men er als overwonnene of als overwinnaar uitkomt", stelt de oorlogsjournalist Ernie Pike (de verteller van deze verhalen), en dat kan een stoïcijnse of altruïstische houding zijn tegenover de nederlaag, een nobel eergevoel dat ingaat tegen de militaire geplogenheden, of het inzicht dat verplegers aan het front misschien wel meer moed en menselijkheid opbrengen dan een oorlogsheld. Tegenover de gruwel van de oorlog ? door Pratt typisch uitgebeeld in een hels beeld van fel gekleurde rookwolken, geknakte bomen en geabstraheerde stervende …Lire la suite
Van 1941 tot 1945 was journalist Ernie Pyle oorlogscorrespondent bij het Amerikaanse leger, dat hij over zowat de hele wereld volgde. Zijn verhalen - destijds ook in het Nederlands vertaald - verschenen in honderden bladen en werden alom geprezen voor hun literaire kwaliteiten. Deze schrijver staat model voor de Pike in de verhalen van Hugo Pratt en Hector Desterhend. Ze verschenen tussen 1957 en 1962 in Argentinië en sommige doken later in Europa op. Waar Pyle niet de oorlog vertelt van de generaals, maar van de gewone Jan Soldaat, doet Pike hem dit na. Het ware heldendom is niet sterven voor het vaderland, maar geen verraad plegen en je vrienden redden. Ook bij Pratt komt dus de absurditeit van de oorlog voortdurend terug. Deze eerste bundel bevat vijf knappe stripverhalen en een boeiende inleiding, waarin de auteurs en hun werk worden gesitueerd.

À propos de Héctor Oesterheld

Héctor Germán Oesterheld (Buenos Aires, 23 juillet 1919 – desaparecido en 1977, probablement tué en 1978) est un scénariste argentin de bande dessinée et un militant de la gauche peroniste. Géologue de formation, c'est l'un des auteurs les plus marquants de la bande dessinée argentine.

Biographie

Héctor Oesterheld est né à Buenos Aires d'un père allemand, Fernando Oesterheld, et d'une mère basque, Elvira Ana Puyol, d'origine juive. Dès 1951, il écrit des bandes dessinées, travaillant avec le dessinateur argentin Alberto Breccia, Hugo Pratt (El Sargento Kirk, Ernie Pike), etc. Il fonde en 1957 la maison d'édition Frontera En lire plus sur Wikipedia