Bande dessinée
Néerlandais
1905. In Mantsjoerije loopt de Russisch-Japanse oorlog ten einde. De legers leggen de wapens neer, met uitzondering van één fanatieke soldaat uit Siberië. Zijn naam is Raspoetin. Dit zijn de omstandigheden waaronder de lezer, in het voetspoor van Jack London, zal kennismaken met Corto Maltese, een piepjonge zeeman die op een Brits paspoort de wereld rondzwerft. Deze nieuwe uitgave begint met een u
Extra subject
Graphic novel, strips
Titre
De jeugd
Auteur
Hugo Pratt
Auteur de l'introduction
Marco Steiner
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
La jeunesse
Éditeur
Brussel: Casterman, 2011
95 p. : ill.
ISBN
9789030365716 (hardback)

Commentaires

Stripverhaal rond de journalist-schrijver Jack London die in het begin van de twintigste eeuw de oorlog in Mantsjoerije tussen Rusland en Japan als waarnemer bijwoonde. Door een verkeerde opmerking wordt hij in de situatie gebracht een duel te moeten voeren met een Japanse legerleider. De Russische intrigant Raspoetin, eveneens deel uitmakend van het verhaal, vindt het van belang om in te grijpen in dit kansloze duel. Aan het eind van het verhaal komt de fictieve strippersonage Corto Maltese in beeld, hier nog een jongeling die amper aan het verhaal bijdraagt. De schrijver en tekenaar Hugo Pratt (1927-1995) maakte rond de figuur Corto Maltese een exotische stripreeks die 25 jaar geleden als een bijzondere kwaliteitsstrip werd gezien. Dit verhaal heeft wat kenmerken daarvan, maar voldoet uiteindelijk onvoldoende. De plot is onsamenhangend en mist aan het eind een bevredigende afloop. Blijft over een fragmentarisch verhaal met interessante personages, maar in een te lichte vertelling.

À propos de Hugo Pratt

Hugo Pratt, nom de plume d'Ugo Eugenio Prat, né à Rimini en Italie le 15 juin 1927 et mort à Pully en Suisse, le 20 août 1995, est un auteur de bande dessinée italien. Son œuvre la plus connue est Corto Maltese (1967-1991), qui a largement dépassé le champ de la bande dessinée. De l'œuvre de Pratt on peut retenir quelques mots-clé, indissociables de sa vie : voyages, aventure, érudition, ésotérisme, mystère, poésie, mélancolie. Le terme « dessin intelligent » est souvent employé pour décrire l’ensemble de son œuvre. Son sens des contrastes entre le noir et le blanc et ses talents de conteur ont fait de lui un des plus grands maîtres du « neuvième art ».

Biographie

<…En lire plus sur Wikipedia