Bande dessinée
Néerlandais
In dit album volgen we Corto Maltese op zijn tocht langs de slachtvelden van Europa in jaren 1917 en 1918. We komen zo achtereenvolgens in Venetië, Ierland, Engeland, Frankrijk - maar bovenal in de wereld van de mythen, de sprookjes, de droom… Een ingekleurde heruitgave.
Contenu
Concert in o-mineur voor harp en nitroglycerine
Droom op een winterochtend
Cotes de nuits en roses of Picardy
Burleske tussen Zuydcoote en Bray-Dunes
Extra subject
Literaire stripverhalen
Titre
De Kelten
Auteur
Hugo Pratt
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Les Celtiques
Éditeur
[Brussel]: Casterman, 2003
104 p. : ill.
ISBN
90-303-8399-2 (hardback) 9789030383994 (hardback)

Commentaires

Een klassieker onder de klassiekers. Het stripwerk van Hugo Pratt en vooral zijn verhalen rond Corto Maltese zijn enkel met superlatieven te beschrijven. De laconieke, wat mysterieuze en zeker romantische zeeman werd door zijn verzinner naar zowat alle hoeken van de wereld gestuurd, maar de daaruit voortvloeiende avonturen zijn zoveel meer dan louter exotische actie. Corto beweegt zich in een tijdsgewricht dat een scharnier is richting moderniteit. Als gevolg daarvan zijn de grote omwentelingen in de geschiedenis niet van de lucht. Pratt brengt zijn held vaak in contact met illustere historische figuren en verzint daarnaast al even kleurrijke bijfiguren. Maar vooral zijn de gebeurtenissen altijd ingebed in de culturele achtergrond van de locaties en een belangrijke factor is -- buiten de relaties tussen de personages -- het irrationele: droom en esoterie zijn een constante in het oeuvre van de Venetiaan Pratt, die werd opgeleid in de kabbala e.d.

Ook in De Kelten is de g…Lire la suite
Herdruk van een boek dat oorspronkelijk in zwart/wit verscheen. Behalve kleur zijn aan deze uitgave ook een inleiding en een aantal landkaarten toegevoegd. Het boek bevat vier verhalen van Corto Maltese die zich afspelen in de Keltische delen van Europa: Ierland, Stonehenge en Noord-Frankrijk. Hugo Pratt vermengt in deze verhalen op een knappe manier de politieke realiteit van de periode waarin ze zich afspelen (Eerste Wereldoorlog) met Keltische legenden. Als verteller en als tekenaar was Hugo Pratt toen hij deze verhalen maakte, op zijn best. Ze zijn avontuulijk, rijk aan details en vol kleurrijke personages. Een mooie heruitgave. 'De Kelten' is afzonderlijk te lezen van de overige Corto Malteseboeken.

À propos de Hugo Pratt

Hugo Pratt, nom de plume d'Ugo Eugenio Prat, né à Rimini en Italie le 15 juin 1927 et mort à Pully en Suisse, le 20 août 1995, est un auteur de bande dessinée italien. Son œuvre la plus connue est Corto Maltese (1967-1991), qui a largement dépassé le champ de la bande dessinée. De l'œuvre de Pratt on peut retenir quelques mots-clé, indissociables de sa vie : voyages, aventure, érudition, ésotérisme, mystère, poésie, mélancolie. Le terme « dessin intelligent » est souvent employé pour décrire l’ensemble de son œuvre. Son sens des contrastes entre le noir et le blanc et ses talents de conteur ont fait de lui un des plus grands maîtres du « neuvième art ».

Biographie

<…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions