Bande dessinée
Néerlandais
Titre
Morgan
Auteur
Hugo Pratt
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Morgan
Éditeur
Sans lieu de publication: Casterman, 1999
96 p. : ill.
ISBN
90-303-8481-6

Commentaires

Met het wedervaren van Morgan keert de betreurde Hugo Pratt terug naar een van zijn typische settings: het front, de oorlog. In dit laatste, postuum uitgegeven album van de meester vind je als typische Pratt-held luitenant-kolonel Morgan, wiens activiteiten bij de Royal Navy in de Adriatische Zee tussen de Italiaanse en de Joegoslavische kusten, in 1943, stof leveren voor een aantal boeiende verhalen. Morgan is een harde, in staat tot gruweldaden als het moet maar intellectueel begaafd en rechtschapen, Brits en flegmatiek maar ook gevoelig. Zijn grote frustratie is dat hij meer wordt ingezet als verbindingsofficier dan als kapitein van een torpedobootjager. Aan het eind van het album, opgebouwd als een opeenvolging van korte verhalen, merkt hij op dat hij geen enkele boot tot zinken heeft gebracht; dat is wel gebeurd met 13 motoren van de Duitsers. Een vreemd verhaal, dat de auteur meer dan een kwarteeuw eerder had gehoord van een matroos. Morgan is een geloofwaardige reconstru…Lire la suite
Hoewel Hugo Pratt alweer in 1995 overleed is dit toch, althans voor de Nederlandse markt, een nieuw album van zijn hand. Het is verzorgd uitgegeven in hardcover en voorzien van een voorwoord en een inleiding. Met name de laatste is bijzonder belangrijk, want wie zonder die eerst te lezen aan de eigenlijke strip begint zal niet veel van de achtergronden snappen.Hoofdpersoon is Morgan die in dienst van de Royal Navy tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn boot opdrachten vervult in de Adriatische Zee. Hij moet met name mensen met een geheime missie wegbrengen en oppikken. Dat gaat de ene keer beter dan de andere. Tussendoor heeft hij nog een beginnende romance met de dochter van een admiraal. Omdat Morgan te maken krijgt met Albanezen, Joegoslaven, Italianen, Duitsers en Engelsen die ieder een ingewikkeld web met intriges weven is zorgvuldig lezen een vereiste. Wie dat doet wordt beloond met een aardig stripverhaal met diepgang, getekend in een unieke stijl.

À propos de Hugo Pratt

Hugo Pratt, nom de plume d'Ugo Eugenio Prat, né à Rimini en Italie le 15 juin 1927 et mort à Pully en Suisse, le 20 août 1995, est un auteur de bande dessinée italien. Son œuvre la plus connue est Corto Maltese (1967-1991), qui a largement dépassé le champ de la bande dessinée. De l'œuvre de Pratt on peut retenir quelques mots-clé, indissociables de sa vie : voyages, aventure, érudition, ésotérisme, mystère, poésie, mélancolie. Le terme « dessin intelligent » est souvent employé pour décrire l’ensemble de son œuvre. Son sens des contrastes entre le noir et le blanc et ses talents de conteur ont fait de lui un des plus grands maîtres du « neuvième art ».

Biographie

<…En lire plus sur Wikipedia