Livre
Néerlandais

Venster in de nacht

Jan Michael (auteur)

Venster in de nacht

Public cible:
9-11 ans et plus
De moeder van de tweeling Jaques en Julia wil ergens anders gaan wonen; om te voorkomen dat ze weggaat, vertellen de kinderen haar elke avond een verhaal. Vanaf ca. 10 jaar.
Sujet supplémentaire
moeders, relatieproblemen, verhalen
Titre
Venster in de nacht
Auteur
Jan Michael
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Tales for a dark night
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2004
121 p.
ISBN
90-5637-616-0

Commentaires

Kinderen van wie de ouders gaan scheiden, leven vaak op een tijdbom. Ruzie na ruzie tikt de klok verder, tot de bom barst. Die sfeer van allesoverheersende angst voor het vertrek van één van de ouders wordt treffend weergegeven in Venster in de nacht. De moeder van de energieke tweeling Jacques en Julia heeft het zo druk met het huishouden dat ze zich niet langer kan wijden aan haar echte passie: het schrijven van boeken. Ze neemt een kloek besluit: als de omstandigheden thuis niet veranderen, zal ze haar gezin (voor korte tijd) verlaten om eindelijk nog eens een boek te kunnen schrijven. De tweeling wil het zover niet laten komen en bedenkt een ingenieus plan: gedurende een week vertellen ze hun moeder iedere avond een verhaal, teneinde haar thuis te houden. Al deze meta-verhalen worden volledig weergegeven, waardoor deze jeugdroman het karakter krijgt van een boek met verhaaltjes-voor-het-slapengaan. Aanvankelijk recycleert de tweeling gebeurtenissen van alledag, met een auto…Lire la suite
De moeder van de tweeling Jaques en Julia is schrijfster, maar ze is helemaal gefrustreerd want sinds ze haar baan opgegeven heeft en fulltime thuis zit en haar man het vreselijk druk heeft met zijn baan, kan zij geen tijd meer vinden om te schrijven. Op een dag kondigt ze aan dat ze bij een vriendin gaat wonen en misschien wel voorgoed weggaat. De kinderen proberen haar tegen te houden door haar elke avond een verhaal te vertellen. In die verhalen zit steeds een boodschap gebouwd: hoe graag ze haar bij zich willen houden. Dit mooi uitgegeven boek (donkere omslag met een verlicht venster) is gedrukt in twee lettertypen; de verhalen die verteld worden zijn dikker aangezet. Het boek heeft een happy end. Interessant boek voor kinderen die willen lezen over relatieproblemen. Vanaf ca. 10 jaar.