DVD
Suédois
Titre
Everlasting moments
Directeur
Jan Troell
Antécédent bibliographique
Agneta Ulfsäter Troell
Compositeur
Matti Bye
Acteur
Mikael Persbrandt Maria Heiskanen Jesper Christensen
Titre uniforme
Maria Larssons eviga ögonblick
Langue
Suédois
Éditeur
A Film, 2009
1 dvd-video
Date d'enregistrement
2008
Durée
126 min.
Note
Zweeds gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8716777929131

Commentaires

Een historisch kostuumdrama van de Zweedse meesterfilmer Jan Troell, in Nederland het meest bekend door 'The emigrants' (1971). Het verhaal speelt in Zweden, begin twintigste eeuw. Maria heeft een zwaar leven als vrouw van een dokwerker die vaak dronken is en als moeder van zeven kinderen. Door een in de loterij gewonnen camera en met de hulp van een bevriende fotograaf vindt ze in de fotografie afleiding en een zekere onafhankelijkheid en leert ze anders naar de wereld te kijken. De film schetst ook een tijdsbeeld: armoede, opkomend communisme, het begin van de Eerste Wereldoorlog. Floortje Smit (Volkskrant 2-7-'09) geeft 3 (van 5) sterren en is kritisch: knap en vakkundig gemaakt, maar ook oubollig en nogal saai. André Waardenburg (NRC 1-7-'09) schrijft: 'Fraai gefotografeerde, indrukwekkende film met authentieke kracht.' De film was genomineerd voor een Golden globe voor Beste niet-Engelstalige film. Er zijn geen extra's.

À propos de Jan Troell

Jan Troell est un réalisateur suédois, né le 23 juillet 1931 à Limhamn près de Malmö (comté de Scanie).

Biographie

Jan Troell travaille pendant plusieurs années comme instituteur, mais commence à réaliser des courts métrages dans les années 1960. Son premier film, Här har du ditt liv (distribué en France sous le titre Les Feux de la vie), 1966, raconte l'histoire d'un adolescent de la classe ouvrière en Suède au début du XXe siècle. Le film est basé sur le récit autobiographique d'Eyvind Johnson Le Roman d'Olof (1934-1937). En 1968, son film Ole dole doff remporte l'ours d'or au festival de Berlin.

Ses films les plus connus seront Les Émigrants et Le Nouveau Monde (1971), basés sur l'œuvre de Vilhel…En lire plus sur Wikipedia