Bande dessinée
Néerlandais
Titre
De almanak / Jean-Claude Servais
Auteur
Jean-Claude Servais
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
L'almanach
Éditeur
Doornik: Casterman, 1988
180 p. : ill.
ISBN
90-303-8448-4

Commentaires

Servais is synoniem voor Ardense volksverhalen, vrouwelijk schoon en bloot en waarachtige mensen in kleine dorpjes, van een vorige eeuw of van een nu waar het er nog aan toe gaat als een eeuw geleden. Toch begon hij met zijn talloze uitgaven wat te vervelen en voorspelbaar te worden. Dan is deze 'Almanak'-verzameling een welkome afwisseling of ommekeer. Hier krijg je de Servais van in zijn beginperiode: korte verhalen die, even goed als de lange, iets vertellen over mensen, hun dorp, de geest van de Ardennen of de natuur. Ter vergelijking, in Het temperament van Marilou (2003-2004) had de auteur twee albums nodig om het verhaal over een levenslustige jonge vrouw en de moord op haar man uit te werken, met heel wat psychologische diepgang maar ook traagheid tot gevolg. Hier krijg je in verschillende verhalen een moord en de gevolgen ervan in enkele pagina's, zonder dat het eigenlijk veel afdoet aan de waarde. Wat 'De Almanak' bijeenhoudt is echter het onderwerp: net als in De …Lire la suite
Servais staat bekend om zijn strips over Franse bossen, waarin steevast mooie boerendochters rondzwerven. Ook in deze bundel korte verhalen over kleine dorpjes zijn de boerendochters aantrekkelijk en ligt het duivelse gevaar voortdurend op de loer. De verhalen over het kwaad in allerlei hoedanigheden (weerwolven, riviergeesten, dubbelgangers) zijn echter goed opgebouwd en doen denken aan 'Twilight Zone'. De verhalen in dit album volgen de eerste zes maanden van het jaar. Telkens weet Servais je te verrassen met een originele pointe aan het eind. Dat hij goed kan tekenen, is al jarenlang bekend, maar met 'De almanak' heeft hij een onderwerp te pakken dat hem goed ligt. De eerste editie uit 1988 was in zwart-wit; bij deze herdruk zijn de tekeningen ingekleurd.

À propos de Jean-Claude Servais

CC BY-SA 4.0 - Image by G.Garitan

Jean-Claude Servais, également connu sous le nom Servais ou encore le pseudonyme Jicé, est un auteur de bande dessinée belge, né le 22 septembre 1956.

Il est notamment connu pour sa série Tendre Violette, publiée depuis 1979 et qui lui a valu le Grand Prix Saint-Michel en 1982.

Biographie

Jean-Claude Servais effectue ses études à l'Institut Saint-Luc de Liège dans la section arts graphiques de 1974 à 1976. Dès 1975, sous le pseudonyme de Jicé, il publie ses premières planches dans la rubrique Carte blanche du journal Spirou. Il poursuit cette collaboration avec trois épisodes de Ronny Jackson, scénarisés par Jean-Marie Brouyère, puis prépare en 1977 deux Belles Histoires de l'Oncle Paul, signées cette fois Gil Verse et scénarisées par Octave Joly ;…En lire plus sur Wikipedia