Bande dessinée
Néerlandais

Godin wit, godin zwart

Maud en Vanessa worden bij hun geboorte uitgekozen om later de zaak van het elfenvolk te dienen. Tijdens het eerste deel van hun jeugd kunnen ze rekenen op de gunstige invloed van de dwerg Anicet. Maar daarna probeert de boosaardige trol Malicious zijn schaduw over hen te werpen. Wanneer de twee meisjes achttien zijn, hebben ze zelf hun lot in handen en worden ze geroepen door de Godin-moeder. Er
Titre
Godin wit, godin zwart
Auteur
Jean-Claude Servais
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Déesse blanche, déesse noire
Éditeur
[Marcinelle]:: Dupuis, 2001-2002
2 dl.
ISBN
90-314-2385-8 90-314-2424-2

Commentaires

In een Ardens ziekenhuis komen in de speelgoedkamer van de kraaminrichting 's nachts twee poppen tot leven. Een dwergje gaat op weg naar de couveuse, waarin de baby Maud ligt. Hij spuit een vocht in het lichaam van het kleine meisje. Even later doet een trol hetzelfde bij Vanessa terwijl hij de woorden prevelt: "Open je bloedbanen voor ons levensvocht". Beide figuurtjes uit de wereld van sagen en legenden worden geleid door de Godin-moeder die zowel een goede kant als een kwade in zich verenigt (cf. de titel van het album). Jean-Claude Servais geeft hiermee aan dat Goed en Kwaad onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De fee (goed of kwaad) die aan de wieg van de baby waakt, legt meteen het lot van de kinderen vast. Hoe verklaar je immers dat kinderen uit hetzelfde gezin en met dezelfde opvoeding zich soms ontwikkelen tot zeer verschillende persoonlijkheden?, aldus Servais.

In het eerste deel van zijn nieuwe album zien we beide meisjes opgroeien. Vermits de ouders met elkaar k…Lire la suite
Servais heeft een voorkeur voor elfen en andere mystieke boswezens. De series: 'Het dagboek van een bos' en 'Bosliefje' getuigen van deze voorkeur. Dit tweeluik blijft in deze traditie hangen. Twee meisjes zijn na hun geboorte op een bijzondere wijze met elkaar verbonden. Maud draagt het goede in zich en Vanessa vertegenwoordigt het kwaad. Kort na hun achttiende verjaardag komt het tot een treffen tussen het goede en het kwade. De moedergodin is een gespleten persoonlijkheid, die beide kanten in zich draagt. Het verhaal heeft qua inhoud niet zoveel om het lijf. De romantische, realistische en professioneel ingekleurde tekeningen passen bij het verhaal. Wel aardig, maar geen topper.

À propos de Jean-Claude Servais

CC BY-SA 4.0 - Image by G.Garitan

Jean-Claude Servais, également connu sous le nom Servais ou encore le pseudonyme Jicé, est un auteur de bande dessinée belge, né le 22 septembre 1956.

Il est notamment connu pour sa série Tendre Violette, publiée depuis 1979 et qui lui a valu le Grand Prix Saint-Michel en 1982.

Biographie

Jean-Claude Servais effectue ses études à l'Institut Saint-Luc de Liège dans la section arts graphiques de 1974 à 1976. Dès 1975, sous le pseudonyme de Jicé, il publie ses premières planches dans la rubrique Carte blanche du journal Spirou. Il poursuit cette collaboration avec trois épisodes de Ronny Jackson, scénarisés par Jean-Marie Brouyère, puis prépare en 1977 deux Belles Histoires de l'Oncle Paul, signées cette fois Gil Verse et scénarisées par Octave Joly ;…En lire plus sur Wikipedia