Livre
Multilingue

Het verhaal van Kullervo

J.R.R. Tolkien (auteur), Verlyn Flieger (éditeur intellectuel), Renée Vink (traducteur)
Een Finse jonge man neemt wraak op de stam die hem als kind ontvoerd heeft, maar richt daarbij ook zijn eigen familie te gronde. Uitgave van een oorspronkelijk manuscript met wijzigingen en notities van de auteur (1892-1973).
Sujet
Wraak
Titre
Het verhaal van Kullervo / J.R.R. Tolkien ; bezorgd door Verlyn Flieger ; vertaald uit het Engels en bewerkt door Renée Vink
Auteur
J.R.R. Tolkien
Éditeur intellectuel
Verlyn Flieger
Traducteur
Renée Vink
Langue
Multilingue, Anglais, Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The story of Kullervo
Éditeur
Amsterdam: Boekerij, © 2016
221 p.
Note
Uitgave van het oorspronkelijke manuscript (Engelse tekst naast Nederlandse vertaling) met wijzigingen en notities van de auteur, 2 essays over dit werk, en een uitgebreid notenapparaat, commentaren en een bibliografie.
ISBN
9789022577554 (hardback)

Commentaires

Duistere wraakengel

Fantasy. De vroege vingeroefening van J.R.R. Tolkien heeft vooral documentaire waarde.

J.R.R. Tolkien (1892-1973) kennen we vooral als de schepper van The lord of the rings, maar hij was ook een vermaard filoloog - hij was hoogleraar Oudengelse taal- en letterkunde aan de universiteit van Oxford. Uitgeverij De Boekerij brengt nu Het verhaal van Kullervo uit, Tolkiens eerste poging om een mythisch verhaal te schrijven. Geïnspireerd door de Finse Kalevala, de bundeling epische liederen die uitgroeide tot de nationale mythologie van Finland, schreef hij op zijn drieëntwintigste een tragisch verhaal over een weesjongen met magische krachten die opgroeit in het huis van de magiër Untamo. Die heeft zijn vader vermoord, zijn moeder ontvoerd, en probeerde de jongen al drie keer om het leven te brengen. Wanneer Kullervo als slaaf wordt verkocht, zint hij op wraak. Kommer en kwel, met desastreuze gevolgen, of wat had u gedacht, maar Tolkien brak zijn verhaal af op het hoogtepunt.

Het verhaal van Kullervo is geen literair ho…Lire la suite

Met Tolkiens aanhoudende succes wordt al zijn ongepubliceerde werk alsnog uitgegeven, waaronder dit incomplete vroege verhaal over de ongelukkige Kullervo. Tolkien baseerde het op het negentiende-eeuwse Finse epos 'Kalevala'. Het is voor zijn doen erg duister en droefstemmend. De ongelukkige Kullervo krijgt alleen tegenslagen te verwerken en het loopt tragisch af. Geen gemakkelijk kost, ook niet door het epische taalgebruik. Het verhaal zelf is kort en niet af. Voorzien van foto's van Tolkiens oorspronkelijk documenten, twee hoofdstukken met onuitgewerkte verhaallijnen en aantekeningen, een informatief stuk van de bewerkster, namenlijst, noten en commentaar. Het verhaal zelfs is zowel in het Engels als het Nederlands opgenomen. Voor de Tolkienliefhebber en -verzamelaar en liefhebber van mythische verhalen. Geen Middenaarde, maar het is wel het voorland ervan.

À propos de J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien (/d͡ʒɒn ˈɹɒnld En lire plus sur Wikipedia

Suggestions