Titre
Oorlog : roman
Auteur
Ludwig Renn
Traducteur
Kris Lauwerys Jan Bert Kanon
Auteur de l'introduction
Geert Van Istendael
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Krieg
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2014
287 p.
ISBN
9789085426042 (paperback) 9789023492733 (paperback, De Bezige Bij Amsterdam)

Commentaires

Sjroep! Ssj-pram! Trrrrrr!

Wie kritische Duitse literatuur zoekt over de Eerste Wereldoorlog komt automatisch bij Erich Maria Remarque uit. Twee vertalingen van vergeten meesterwerken kunnen daar verandering in brengen:Oorlog van Ludwig Renn enSchlump van Hans Herbert Grimm. Peter Jacobs

Op de vervaarlijk hoge stapel boeken over de Eerste Wereldoorlog liggen twee herontdekkingen op lezers te wachten: twee 'vergeten' Duitse stemmen, Ludwig Renn en Hans Herbert Grimm. Ze publiceerden in 1928 allebei een als roman vermomde autobiografie van hun frontervaringen; 1928 is ook het jaar van de monsterhitIm Westen nichts Neues van Erich Maria Remarque.Oorlog enSchlump verschillen radicaal van stijl, maar zijn even ontluisterend als het over de zinloosheid van de oorlog gaat. De boeken zijn bovendien verre van gedateerd.

Camera op de schouder

De nieuwe vertaling vanKrieg van Ludwig Renn past in het literaire luik van de culturele oorlogsherdenking GoneWest, waarvan Erwin Mortier de curator is.Oorlog is de eerste van vijf vertalingen van vergeten meesterwerken over de Eerste Wereldoorlog. De reeks mist zijn start alvast niet.Oorlog lezen is een bijzondere ervaring, vergelijkbaar met een kennismaking met de kubistische kunst.

De kurkdroge titel zegt veel over…Lire la suite

Van de talrijke boeken over de Eerste Wereldoorlog was 'Oorlog' in de vergetelheid geraakt, althans in ons taalgebied. In Duitsland is het een klassieker van het niveau van 'Van het Westelijk front geen nieuws' van Erich Maria Remarque. Ludwig Renn is een pseudoniem van Arnold Friederich Vieth von Golssenau (1889-1979). Hoewel hij zelf officier was aan het westelijke front is de hoofdpersoon in de roman een onderofficier. Aan de hand van dagboekfragmenten wordt door Renn een beeld van de oorlog geschetst dat de gruwelijke onmenselijkheid dag na dag beschrijft. Elke dag geconfronteerd te worden met de dood en te moeten vrezen voor het eigen leven maakt dat zich inzetten voor Volk en vaderland, voor de keizer en voor de eer, uiteindelijk een zeer grote opgave wordt. Blijft de vraag over wat de zin was van deze 'frische, fröhliche Krieg' die al snel uitgroeide tot een jaren durende loopgravenoorlog en leidde tot de vernietiging van vele jonge mensenlevens. Deze roman is een document tege…Lire la suite

À propos de Ludwig Renn

CC BY-SA 3.0 de - Image by
Weiß, Günter

Ludwig Renn (né Arnold Vieth von Golßenau à Dresde le 22 avril 1889 et mort à Berlin le 21 juillet 1979) est un écrivain allemand. Il a été officier pendant la Première Guerre mondiale, puis il a milité au parti communiste allemand (KPD). Son roman de guerre Krieg (1928) a connu un grand succès. Après l'arrivée au pouvoir des nazis, il a quitté l'Allemagne pour l'Espagne. Il a été officier supérieur des Brigades internationales pendant la guerre d'Espagne, puis il a vécu au Mexique. De retour en RDA après la guerre, il a été un écrivain et un communiste orthodoxe et a reçu de nombreux prix et nominations.

Jeunesse, soldat puis écrivain

Ludwig Renn est né dans une f…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions