Livre
Néerlandais
Plusieurs langues:

Commentaires

Het oeuvre van Nadine Gordimer wordt beheerst door de politieke en maatschappelijke context van Zuid-Afrika, waarbij ze zoekt naar de morele en psychologische werkelijkheid achter het handelen van mensen. De multiraciale realiteit van Zuid-Afrika is het grondthema. Een tijd als nooit tevoren laat meer dan twintig jaar na de opheffing van de apartheid een somber licht vallen op de hoop die Zuid-Afrika zolang heeft gekoesterd.
Thabo Mbeki is Nelson Mandela opgevolgd als president, hij heeft ANC-leider en vice-president Jacob Zuma ontslagen wegens corruptie. Ten onrechte, concludeert het gerecht en Mbeki moet aftreden. Zuma zal hem in 2009 opvolgen. Op persoonlijk vlak ontmoeten we Steve en Jabu, en hun kinderen Sindiswa en Gary Eliot. Hij is blank, christelijk-joods opgevoed, zij is een Zulu-dochter. Haar vader stuurde haar naar het buitenland om te studeren, zij en Steve hebben elkaar als ANC-activisten ontmoet in de bush-camps van Swaziland. De illegaliteit van het zwart-bla…Lire la suite
De Engelstalige Afrikaanse Nadine Gordimer (1923, Nobelprijs 1991) schrijft al een leven lang over Zuid-Afrika. In deze nieuwe roman, die speelt tussen het einde van de apartheid en 2009, toont ze de werkelijkheid van een land in verwarring, waarin elke identiteit en elke waarde opnieuw moet worden opgebouwd. Blank en zwart, joods en christen, homo en hetero, oud-strijders, xenofoben – ze moeten samen een antwoord vinden op de vragen waarvoor ze staan, en cynisme is geen antwoord. Via een echtpaar (hij wit, zij zwart) laat ze zien hoe de groot-politieke kwesties uitwerken in het persoonlijk leven en voor welke keuzes de mens komt te staan. Gordimer blijft verteltechnisch nogal op afstand, waardoor het boek niet zo hard aankomt als eerdere romans, maar de analyse die ze geeft en de spiegel die ze voorhoudt, zijn boeiend genoeg. De vertaling is soms wat houterig en idiomatisch vreemd. Gordimers kracht en wijsheid breken daar echter moeiteloos doorheen. Kleine druk.

À propos de Nadine Gordimer

CC BY 3.0 - Image by Boberger. Photo: Bengt Oberger

Nadine Gordimer, née à Springs (Afrique du Sud) le 20 novembre 1923 et morte à Johannesbourg (Afrique du Sud) le 14 juillet 2014, est une femme de lettres sud-africaine, romancière, nouvelliste, critique et éditrice. En 1991, le prix Nobel de littérature récompense l'écrivain dont « l’œuvre épique a rendu à l'humanité d'éminents services ». Elle a combattu l'apartheid.

Biographie

Née dans une famille bourgeoise, d'un père juif lituanien et d'une mère anglaise, Nadine Gordimer est élevée dans la religion chrétienne et grandit dans l'environnement privilégié de la communauté anglophone blanche du quartier de Springs proche de Johannesbourg. Elle n'en demeure pas moins sensible aux inégalités raciales et aux problèmes sociopolitiques…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions