Livre
Néerlandais

De uittocht der muzikanten

Per Olov Enquist (auteur)
Titre
De uittocht der muzikanten
Auteur
Per Olov Enquist
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Musikanternas uttåg
Éditeur
Amsterdam: Anthos, 2008
315 p.
ISBN
9789041412355

Commentaires

Ik vin det skijt'n niks te maok'n eb met staok'n!" Bondiger kan De uittocht der muzikanten niet samengevat worden. In een Zweeds dialect dat de vertaalster Cora Polet bloed, zweet en tranen heeft gekost, benoemt Per Olov Enquist de noden van de mens. Dat gaat van het recht op een minimumloon tot de behoefte aan een paar minuten in het "skijthuse".

De uittocht der muzikanten laat zich ontmantelen tot een historische kern en een literair omhulsel. De middelste hoofdstukken geven in logboekstijl de groei van het socialisme en het ontstaan van het stakingsrecht weer. Het eerste en laatste hoofdstuk spelen meer met beeld en ritme: stemmen als roeiboten, en zinnen die kronkelen als wormen. Enquist heeft na Het bezoek van de lijfarts en het recentere Het record zijn laatste bescheiden veren naast zich neergelegd en lapt de poëticale 'do's' en 'don'ts' aan zijn laars. Zinnen bestaan uit een voegwoord, leestekens dobberen als boeien tussen woorden, niet om ze…Lire la suite
De Zweedse, vooral door het historische drama aan het Deense hof `Het bezoek van de lijfarts’ bekend geworden auteur (1934), ontvoert de lezer in deze al in 1979 in het Zweeds verschenen roman naar het barre noorden van Norrland aan het begin van de 20e eeuw. Tussen orthodoxe diepgelovige kleine lieden, bosarbeiders en houtbewerkers, groeide Enquist op. Zo draagt het feit en fictie vermengende verhaal over het stuurse volk in de donkere bossen zeker ook autobiografische trekken. Hoofdpersonages zijn de tragische en weinig succesvolle socialistische agitator Johan Elmblad en zijn latere adept, de jongen Nicanor Markström. Als de stakingsbereidheid door de bikkelharde opstelling van de zagerij-eigenaren zelfs onder de verarmde en vernederde piëtistische gelovigen groeit, raken de oeroude vanzelfsprekendheden in het ongerede. Door zijn multiperspectivische en wat fragmentarische schrijftrant creëert de literaire meesterverteller verrassende verbanden en aangrijpende situaties die een uit…Lire la suite

À propos de Per Olov Enquist

Per Olov Enquist, qui signe souvent P.O. Enquist, né le 23 septembre 1934 à Hjoggböle (Suède) et mort le 25 avril 2020 à Vaxholm (Suède), est un écrivain, dramaturge, scénariste et journaliste suédois.

Biographie

Per Olov Enquist fait des études supérieures en histoire à l'université d'Uppsala. Entre 1965 et 1976, il travaille ensuite comme éditorialiste dans le milieu de la presse et comme animateur à la télévision. Au début des années 1970, il vit un an à Berlin dans le cadre d'un échange universitaire de l'association de la DAAD. Il est également professeur invité de l'université de Californie à Los Angeles en 1973. À partir de 1977, il se consacre entièrement à l'écriture.

Il a également écrit p…En lire plus sur Wikipedia