Livre
Néerlandais
Een wanhopige vrouw gooit zich voor de trein waarna blijkt dat zij in de maanden voor haar dood een plan had uitgewerkt dat grote gevolgen heeft voor haar omgeving.
Titre
Uitgebroed
Auteur
Pat Craenbroek 1966-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Bodegraven: Paris Books, [2018]
324 p.
ISBN
9789492883230 (paperback)

Commentaires

Uitgebroed

Eerste zin. En zo wordt Caroline Dumoulin op 25 februari 2017 de groupie van een gevangene.

Wanneer Lilith zich onder een trein gooit, is niemand verbaasd: haar zoon werd dood teruggevonden in de kelder van een gestoorde vrouw en daar kan ze maar niet mee leven. Toch is er meer aan de hand: Lilith heeft haar eigen dood zorgvuldig in scène gezet.

Over het waarom en hoe van haar plan gaat deze misdaadroman, en vooral over de gruwelijke dingen die mensen elkaar aandoen: de man die zijn vrouw jarenlang verdooft en verkracht, de eenzame vrouw die wraak neemt op een inbreker, het junkieverdriet van een zwanger meisje. Craenbroek weet beter dan wie ook hoe je je eigen dood kunt faken, een moord kunt plegen zonder sporen achter te laten en iemand anders de schuld in de schoenen kunt schuiven.

In Amerika kijkt niemand nog op als een forensisch patholoog of rechercheur zich als bestsellerauteur ontpopt. Bij ons frons je toch even de wenkbrauwen wanneer een gerechtsarts voor fictie gaat. Craenbroek debuteert echter met verve: knappe plot, stevig tempo, humor en …Lire la suite

Als Lilith haar zoon Alex op een dramatische wijze aan de dood verliest en ze ook het kwalijke gedrag van haar man onder ogen moet zien, werpt ze zich voor de trein. Dan blijkt dat ze de maanden voor haar dood een verstrekkend plan heeft uitgebroed. De recherche, onder leiding van Karin Zachée, doet onderzoek naar de dood van Alex, maar bijt zijn tanden erop stuk. Geen wonder, want de sporen zijn bijna onnavolgbaar. Beetje bij beetje krijgt de lezer door hoe delen van de puzzel gelegd kunnen worden, om vervolgens nieuwe stukjes toegeschoven te krijgen. De Vlaamse auteur (1966) weet steeds de nieuwsgierigheid in stand te houden en haar lezers op het verkeerde been te zetten. Het behoorlijk morbide verhaal is ingenieus bedacht en tegelijk gemakkelijk te volgen. De schrijfstijl is prettig. De vertelperspectieven variëren, afhankelijk van de personen die in de verschillende hoofdstukken centraal staan. Dat werkt goed, maar als de ik-persoon vertelt, kan dat wat vervreemdend zijn. Evengoed…Lire la suite