Livre
Néerlandais
Beschrijving van het leven van de fotografe Dora Maar (1907-1997), die tussen 1935 en 1944 een intense relatie had met de schilder Pablo Picasso, die de rest van haar leven sterk zou bei͏̈mvloeden.
Titre
Dora en de minotaurus
Auteur
Slavenka Drakulić
Traducteur
Hilda Schraa
Langue
Néerlandais
Langue originale
Croate
Titre original
Dora i Minotaur : moj život s Picassom
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, 2020
207 p.
ISBN
9789493081390 (paperback)

Commentaires

In deze met veel inlevingsvermogen geschreven roman die het hele leven beslaat van de fotografe Dora Maar (1907-1997, geboren Henriette Theodora Markovitch), staat haar intense en soms masochistische relatie (1935-1944) met de schilder Pablo Picasso centraal. De veel oudere, egocentrische Picasso had maar een zeer beperkte ruimte in zijn leven voor zijn officiële echtgenotes en kinderen, zijn minnaressen, familie en vrienden. Hij portretteerde Maar vaak en zij zou de enige zijn geweest die hij tot zijn atelier toeliet als hij aan het werk was. Zo kon zij het ontstaan van de Guernica documenteren. Ze kreeg een zenuwinzinking nadat hij haar in 1944 dumpte. Ze ging in behandeling bij de bekende psychiater Jacques Lacan, die haar echter niet van haar obsessie met Picasso af kon helpen. 'Bestaat er een medicijn tegen Picasso?' vraagt zij zich af – en het antwoord is duidelijk: nee. Maar, die bekend werd door haar surrealistische fotografie en journalistieke fotoreportages, ging later ook …Lire la suite

À propos de Slavenka Drakulić

CC BY 3.0 - Image by De Balie

Slavenka Drakulić, née le 4 juillet 1949 à Rijeka, est une journaliste et écrivaine croate.

Biographie

Slavenka Drakulić, est née le 4 juillet 1949 à Rijeka.

Elle sort diplômée de a faculté des lettres et de philosophie de l’université de Zagreb en littérature comparée et sociologie en 1976.

De 1982 à 1992 elle démarre sa carrière en temps en tant que journaliste dans les journaux hebdomadaires Start et Danas à Zagreb, où elle écrit des articles sur le féminisme. Elle publie l'essai mrtni grijesi feminizma, (« les péchés mortels du féminisme ») en 1984.

Romancière

Elle est l'auteur de cinq romans dont le style se situe entre l…En lire plus sur Wikipedia